Három kikötőt sem érint a dunakanyari körjárat

Október 30-án, szombaton és 31-én vasárnap bár útnak indul a visegrádi körjárat, a Duna alacsony vízállása miatt a jármű nem tud kikötni Dömösön, Nagymaroson és Zebegényben sem – közölte közösségi oldalán a MAHART PassNave Kft.

Mint ismert, az elmúlt hetekben nem csak hazánkban, hanem a Duna ausztriai és németországi vízgyűjtő területén is csapadékszegény időszak köszöntött be, melynek hatására egyre alacsonyabb a folyó vízszintje.

A nagymarosi vízmércén október 29-én este -9 centimétert mértek. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy „eltűnt a folyó a mederből”, hanem azt, hogy Dunán az 1834. évi kisvízszinthez képest mekkora éppen a vízszint. Tehát azt mondhatjuk, hogy a reformkor idején rögzített 0 centiméteres szinthez képest kilenc centiméterrel marad el a mostani vízállás.

Már nem csak a teherszállításban, hanem a személyhajók közlekedésében is gondot jelent, hogy alig van víz a mederben. A MAHART PassNave Kft. tájékoztatása szerint a hétvégén a visegrádi hajó 10 és 14 órakor is kifut a kikötőből, de a köztes megállókat nem tudja érinteni. Akik szeretnének hajózni, azok csak Visegrádon tudnak be- és kiszállni.

(Forrás: Mahart Passnave Kft./nive.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!