Kerékpár járhat jutalmul a bányász családi történet elmeséléséért

Ősök - bányász hősök címmel indult pályázat általános és középiskolásoknak. Itt a lehetőség, hogy a fiatalok bemutassák a családjuk, közösségük történetét – közölte közösségi oldalán dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője.

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) gondozásában megjelent pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) hirdette meg. A cél az, hogy a magyarországi bányászati hagyományok ápoláságnak, valamint a családfakutatás általános- és középiskolás korosztály körében történő megismertetésének érdekében idézzék fel a fiatalok saját családjuk históriáját.

A pályázaton minden általán, illetve középiskolás diák rész vehet egyénileg, vagy 2-5 fős csoportban. A szervezők négy témát hirdettek meg: „Bányász dinasztiák” jelige alatt egy bányász család legalább két generációját kell bemutatni. „Bányász hősök” témában a bányászok nehéz helyzetben nyújtott összetartását és hősiességét kell feleleveníteni. Ezen kívül a „Bányász települések” címszó alatt egy tradicionális bányásztelepülést – mint például Dorog, Csolnok, vagy Kesztölc – kell helytörténeti módon bemutatni. Utolsó témának a „Bányász hagyományokat” hirdették meg: ebben a témakör a bányászathoz, bányászokhoz kötődő hagyományokra kell ráirányítani a fókuszt.

A pályamű lehet legalább három oldal terjedelmű esszé, dolgozat vagy novella, legalább három perc hosszúságú dokumentum vagy játékfilm jellegű videó anyag, illetve képzőművészeti alkotás.

Fontos, hogy a családfát legalább a dédszülőkig visszamenően kell elkészíteni. Az életrajzi adatok tekintetében elég, ha csak a főbb évszámokat tüntetjük fel.  A pályázat elbírálásánál előnyben részesül az a pályamű, amelynek elkészítéséhez levéltári dokumentumokat is felhasználtak.

A pályázatot a melléklet adatlap, az elkészített családfa és a pályamű elektronikus úton a banyaszhosok@mnl.gov.hu e-mail címre, vagy postai úton a Magyar Nemzeti Levéltár 1250 Budapest, Postafiók 3. alatti levelezési címére történő megküldésével, lehet benyújtani 2021. november 10-ig. Az elbírálás november 25-ig lezajlik, a díjátadót december 3-5. között tartják meg. A legjobb 50 pályamű készítői 1-1 db kerékpárban részesülnek.

„A térségünk mai gazdasági sikerei mögött több tényező is áll, de az egyik legfontosabb egészen biztosan az a munkakultúra, amit az itt élők a bányász őseiktől örököltek. A legtöbbünk számára elképzelhetetlen körülmények között dolgoztak azért, hogy megfelelő mennyiségű szén jusson a lakosság, illetve az ipar ellátására” – mondta lapunknak dr. Völner Pál.

A térség országgyűlési képviselője a diákoknak szóló pályázat kapcsán kifejtette: az „Ősök – Bányász hősök” program keretében az általános és középiskolás tanulók maguk is jobban megismerhetik, valamint a szélesebb nyilvánossággal is megismertethetik családjuk, közösségük múltját.

„Tragédiák és hősies cselekedetek, megfeszített, elhivatott munkavégzés – rengeteg olyan történet van, amelyet fontos elmesélnünk az utókornak. Most arra buzdítjuk a fiatalokat, hogy ők is vegyenek részt ebben az értékmegőrző munkában” – tette hozzá dr. Völner Pál.

A pályázatról további információk itt érhetők el.

(Forrás: dr. Völner Pál közösségi oldala/mnl.gov.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!