Bejártuk a megújult Strázsa-hegyi tanösvényt

Új lépcsők könnyítik meg a közlekedést az esztergom-kertvárosi Strázsa-hegyi tanösvényen, sőt nemrégiben megvalósuló fejlesztés keretében egy pihenőpontot is kialakítottak a hegytetőn. A minap felfedeztük az új arculattal rendelkező útvonalat, ami a fotósok kedvelt helyévé is válhat.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága (DINPI) még szeptemberben tette közzé, hogy a LIFE IP GRASSLAND-HU, illetve a LIFE4OaksForests projektek keretén belül megújítják a Strázsa-hegyi kilátóhoz vezető tanösvényt. Előzetesen arról is értesítették a kirándulókat, hogy nemcsak a szakmai tartalom fog frissülni, hanem lezárják a használaton kívül, talajeróziót gyorsító utakat is.

A DINPI tájékoztatása szerint a munkálatokban nagy szerepet játszottak a LIFE IP GRASSLAND-HU projekt önkéntesei, az Új Akropolisz Nemzetközi Közhasznú Egyesület tagjai, akik még a szeptember 11-12-ei hétvégén kezdték meg a tanösvény kitakarítását, ezzel pedig elvégezték az előkészületeket. A felújítás idejére ideiglenesen lezárták az útvonalat, így mondhatni zavartalanul folyt a munka.

A napokban felkerestük a helyszínt és tapasztaltuk, hogy szinte nincs sehol egy belógó ág, az ösvény szépen járható. A bánya utáni szakasznál, a bunkeri elágazás után vettük észre az első érdemi változást. A kisebb emelkedőn immár falépcső vezet fel, melyeket vasrudakkal is rögzítettek így ellenállhatnak az időjárási körülményeknek is.

A kökörcsines domboldalon – vagyis azon, ahol szerpentines jelleggel vezet fel és lefelé az út – is kisebb-nagyobb lépcsőket építettek be, így az idősebb korosztály számára is könnyebben elérhetővé vált a hegytető. No de szöveg helyett, “beszéljen” az alábbi kis videó, mely bemutatja a fejlesztést.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!