Felavatták a szentgyörgymezői rekortán futópályát

November 5-én, pénteken avatták fel Esztergom Szentgyörgymező városrészében épült rekortán futópályát, ahol az ünnepség után rögtön versenyt is rendeztek. A lány mezőnyben a Dobó Katalin Gimnázium tanulói, míg a fiúk váltóversenyében a "Bottyánosok" győztek.

A rendezvényen köszöntötték a meghívott vendégeket, köztük dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízottat, Steindl Balázst, a megyei közgyűlés alelnökét, Hernádi Ádám polgármestert, Erős Gábor alpolgármestert és Horváth Szeder Gábort, az Esztergomi Járási Hivatal vezetőjét.

Elsőként dr. Völner Pál mondott beszédet, aki megköszönte mindazok munkáját, aki részt vett a projekt megtervezésében és megvalósításában. Megjegyezte: a szomszédos Dorogon már volt ilyen pálya, így Esztergomnak is jár egy ilyen létesítmény, ami a ritkábban sportoló lakosságot is mozgásra csábíthatja.

„Rekortánon futni mindenkinek ajánlom, aki még nem tette, mert kiváló élmény. Sokkal egészségesebb és jobban kíméli az izületeket.” – tette hozzá.

Véleménye szerint, a felújításokat tekintve Szentgyörgymező Esztergom legurbánusabb része és ez a projekt is jól igazolja azt, hogy ha kiváló képviselők vannak, akkor sok mindent el lehet érni városi szinten, illetve a megyei és országos pályázatoknál. Végezetül jó sportolást kívánt mindenkinek.

Steindl Balázs kijelentette: mindig nagy öröm egy olyan sportlétesítményt, beruházást átadni, ami a gyermekek, iskolások és a felnőttek rendszeres mozgását és sportolását szolgálja, illetve segítik az egészséges életmód elősegítését.

„Esztergomban nagy hagyománya van a futásnak, ez az egyik legnépszerűbb amatőr egyéni sport. Vannak amatőr futó sportegyesületeink és közösségeink, akiknek nagy-nagy köszönet jár, hiszen ezek az egyesületek mindamellett, hogy összekovácsolják a közösséget a sporton keresztül, számos rendezvényt, futóversenyt is tartanak, ezzel is népszerűsítve a mozgás örömét” – fogalmazott.

A közgyűlési alelnök arra is kitért, hogy bár a Dobó Katalin Gimnázium udvarán már van egy ilyen pálya  a mostani létesítmény nagy előnye, hogy bármilyen napszakban és bárki használhatja. Említette, hogy ha ideje engedi, akkor szokott futni a városban és elismerően beszélt a mostani helyszínről, hiszen előző hétvégén ki is próbálta a szentgyörgymezői futósávot. Reméli, hogy a jövőben más esztergomi városrészekben is kialakíthatnak ilyen futóköröket.

Hernádi Ádám azt mondta, sokak örömére elkészült a futópálya, amit az amatőr futók, kicsik és nagyok egyaránt használhatnak.

„A futás olyan sportág, ami egyre népszerűbb, amit egyre többen gyakorolnak és ehhez szükség van a megfelelő feltételekre” – jelentette ki.

Elmondta, hogy 500 méter hosszú rekortánpálya kialakításával egy újabb ígéretük valósult meg, ráadásul úgy véli, hogy ezzel egy új közösségi tér jött létre a településen.

„Minden ilyen beruházás azt gondolom, hogy Esztergomban indokolt. Minden ilyen beruházást támogatni fogunk a jövőben. Ez a pálya a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében és támogatásával 38,3 millió forintból valósult meg, ebből 20 millió volt a pályázati forrás, melyhez az önkormányzat 18,3 millió forint saját forrást rendelt. Mert fontos nekünk Szentgyörgymező és az esztergomiak egészsége és igénye” – hangsúlyozta.

Említette azt is, hogy elkötelezettek a szabadidős sporttevékenységek és a hozzájuk kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekben, ezért készült el a Prímás-szigeten a bringapark, emiatt épülnek a kerékpárutak, ezért fejlesztik a fürdők, ebből az okból újították fel a Palatinus-tó kertvárosi strandját is.

A beszédek után Szerencsés Tamás futó, sportszervező elmondta, hogy négy fiú és négy lánycsapat fog indulni a váltóversenyen, melyen 3×500 métert fognak teljesíteni a csapatok. A mezőnyt dr. Völner Pál indította el, a váltás mindig a felállított kapunál történt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!