Light Friday: láthatósági mellényt is osztottak a rendőrök Esztergomban

November 5-én, a „Light Friday” elnevezésű balesetmegelőzési program keretében Komárom-Esztergom megye több pontján, köztük Esztergomban is láthatósági mellényt, sapkát, villogót, kézre vagy lábra csatolható fényvisszaverő pántot is osztottak a rendőrök az érdeklődőknek.

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága immár hatodik alkalommal hirdette meg az országos kampányát, mely évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A program célja, hogy felhívják a közlekedés résztvevőinek – autósok, gyalogosok, kerékpárosok – figyelmét a látás és a láthatóság fontosságára, továbbá a közlekedési szabályok betartására. Ha belegondolunk, mindennek ősszel és télen még nagyobb jelentősége van, hiszen a ködös, esős időben kimondottan rosszak lehetnek a látási viszonyok.

Az Esztergomi Rendőrkapitányság standját idén az ALDI parkolójában állították fel és kapva az alkalmon idősebbek, középkorúak, valamint fiatalok is beszélgettek a rendőrökkel arról, hogy többek között a ködlámpákat milyen körülmények között lehet használni. Továbbá az is szóba került, hogy ha nem ég az egyik tompított fényszórónk, akkor kiválthatjuk-e a távolságival, vagyis a „refivel”. Sőt, arra is lehetőség nyílt Esztergomban, hogy egy többkérdéses kvízt kitöltve ellenőrizzük a tudásunkat.

A helyszínen Bata Erik rendőr hadnagy a balesetmegelőzés fontosságáról beszélgettünk. Megtudtuk, hogy az országos kampány október közepétől december közepéig tart és hogy a „Black Friday” után stílusosan „Light Friday”-nek nevezték el. A névválasztás több szempontból is jó: egyrészt utal a láthatóság és a megfelelő világítás fontosságára, másrészt az akciókról ismert fekete péntek nyomán jobban megragad a kampány az emberek körében.

Bata Erik elmondta, hogy a Light Friday napon a balesetmegelőzési bizottság ingyenesen biztosít láthatóságot növelő eszközöket az érdeklődőknek, még hátizsákra húzható fényvisszaverő mellényt, karkötőt és matricát is osztogattak. A rendőr hadnagy azt is elárulta, hogy a rendőrség megállapodott autószerelő-műhelyekkel, ahol az országos program kertében ingyen bevizsgálják a kocsik világítását és azt is ellenőrzik, hogy a tulajdonosok mennyire készítették fel a járműveket a téli szezonra. Ily módon az is kiderülhet, hogy felkerültek-e már a téli gumik, hagy-e csíkot az ablaktörlő a szélvédőn, vagy hogy téli ablakmosó folyadék van-e a tartályban.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!