Átadták a megújult szomori iskolát

November 12-én, pénteken avatták fel a szomori Kézdi-Vásárhelyi Imre Általános Iskola épületét, melynek homlokzatát a Magyar Falu Programban, illetve a Tatabányai Tankerületi Központ támogatásából újították fel.

Az ünnepségen Orosz Attila intézményvezető köszöntötte a jelenlévőket, majd a gyermekekkel közösen elénekelték a Kézdis összetartozást jelképező iskolahimnuszt.

Ezt követően Nagy György polgármester üdvözölte többek között dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, Vereckei Juditot, a Tatabányai Tankerületi Központ igazgatóját, Steindl Balázst, a megyei közgyűlés alelnökét, Nyíri Róbert esperes, plébánost, Petró Klaudia református lelkészt, Vásárhelyi Andrást, a Kézdi-Vásárhelyi család leszármazottját, Villányi Márton címzetes igazgatót, aki megteremtette az önálló szomori iskolát és Mihalovics Péterné előző igazgatót.

„Ünnepelni és emlékezni jöttünk ide a kastély udvarára – ahogy Kézdy-Vásárhelyi Imre mondta: az úri lak udvarára. Ünnepelni, mert az 1989-es iskolai önállóvá válás után végre teljes egészében megújul az épület. Az elmúlt három évtizedben sok-sok apró munkát végeztünk, többnyire a szülők segítségével, de az igazi felújítás 2010 után kezdődött.” – idézte fel Nagy György.

2015-ben például a Domestos országos akciója keretében megújult az iskola vizesblokkja, azóta a tankerület segítségével befejeződött a nyílászárók cseréje, az osztályok is új burkolatot kaptak,

„Azt azért szerényen meg kell jegyeznem, hogy önkormányzatunk a fenntartóváltás után sem engedte el teljesen az iskola kezét. Minden esztendőben, igaz kis lépésekben, de finanszírozott egy-egy felújítást. Számszerűsítve: az elmúlt évben közel 6 millió forintot, idén több mint 9 millió forintot fordítunk rá” – tette hozzá, majd arról beszélt, hogy még hátra van a kültéri burkolatok, járdák felújítása.

Végül köszönetet mondott dr. Völner Pálnak és Vereckei Judit a támogatásért, a kivitelezőknek az elvégzett munkáért, a tanároknak pedig az együttműködésért.

Dr. Völner Pál reméli, hogy a gyermekek átérzik, hogy kaptak egy ajándékot, egy szép iskolát, ami végre kastélyszerűen néz ki. Kiemelte, hogy az óvoda után most egy másik oktatási intézményben folytak a munkálatok, ami jelzi, hogy Szomoron első helyen állnak a gyermekek és a családok.

„Azt szeretném, hogy ha egy olyan országban élhetnénk, amit a kormányzat is meghirdetett. Egy élhető, vidéki települések-hálózata legyen, ahol ugyanazokat a szolgáltatásokat el tudjuk érni, mint a városokban, megspékelve azzal a könnyebbséggel, amit a vidéki élet, nyugodtabb tempó, jó levegő, gyönyörű környezet jelent. Hiszen sokkal jobb ilyen helyen felnőni és sokkal inkább kötődnek azok a gyermekek is az otthonukhoz, közösségükhöz, akik ilyen helyen élhetnek és lakhatnak.” – fogalmazott.

Végül azt kívánta, hogy egy olyan országban élhessünk, ahol megőrizhetjük a hagyományainkat és ahol egy olyan jövő vár ránk, amelyről mi magunk, a szülők, a családok és a közösségek dönthetnek.

Vereckei Judit ismertette, hogy 2020-ban adták be pályázatot a Magyar Falu Programban és végül mintegy 30 millió forintos támogatást nyertek el. Ezt a tankerület mintegy 9 millió forinttal egészített ki, így összesen 39 millió forint jutott a homlokzat felújítására. Örömteli, hogy a diákok a 2021/22-es tanévet már a megújult épületben kezdhették el.

„A tankerületnek kiemelt célja az, hogy minőségi, huszonegyedik századi oktatási-nevelési feltételeket minden iskolájában megteremtsen. Ez az iskolafelújítás ennek a programunknak, célkitűzésünknek a része” – jelentette ki.

Elárulta, hogy a szomori iskolában 2017-ben indult egy összetett fejlesztéssorozat, melynek keretében gázkazánokat szereztek be, nyílászárókat cseréltek, megújult az informatikai terem, új burkolatot kaptak a folyosók és a terasz is, majd a tetőszerkezetet is korszerűsítették.

Orosz Attila rámutatott: az intézmény több mint harmincéves múltjának legkiemelkedőbb pillanata a mostani átadóünnepség, hiszen szorgalmas ötletelés, tervezgetés révén végre elképzeléseiknek megfelelő kinézete lett az iskolának.

Elmondta, hogy a belső tér is színes, a külső homlokzatot pedig nem restaurálni akarták, hanem az volt a cél, hogy részben megőrizzék a régi arculatot, részben a mai kor letisztult eleganciája is megjelenjen rajta.

„A múltunk előtti tisztelgés volt az a döntés is, hogy maradjon meg az épület harminc éve változatlan fehér színe is. A korlát, a feliratok vidám színei pedig hamisítatlanul jelezzék, hogy itt bizony gyermekek élnek.” – vélekedett.

A továbbiakban arról beszélt, hogy a kézdis ethosz hatása a tanulási környezetben is tetten érhető és óriási segítséget ad ahhoz, hogy a szomori gyermekek hazaszerető, hagyománytisztelő, lokálpatrióta beállítottságú felnőtté váljanak.

A beszédek után rövid műsort adtak elő a gyermekek, majd átvágták a nemzeti színű szalagot.

Az ünnepség végén Nyíri Róbert és Petró Klaudia megáldotta jelenlévőket és Kézdi-Vásárhelyi Imre emléktábláját, melyet elsőként dr. Völner Pál és Nagy György koszorúzott meg.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!