Gumiabroncsoktól tisztították meg a Dóna-patak medrét

November 17-én, szerdán reggel hétfős társaság vágott neki a munkának és megtisztította a felvidéki Helembánál csordogáló Dóna-patak medrének egy részét. Krizan Tomitól, az egyik résztvevőtől megtudtuk, hogy a szervezők a közeljövőben újabb akciót hirdetnek.

A Kovácspataki-hegyek – avagy a Burda – egyetlen állandó vízfolyása a Dóna-patak, melyet mondjuk ki, nem eléggé tisztelnek az emberek. A mintegy három és fél kilométer hosszú, nagyon kicsi vízhozamú csermely a Dóna-kútnál ered, amelynek környékét tavaly a helyi főerdész és néhány helembai lakos takarított ki.

Krizan Tomitól, a Chlabaturism nevű oldal szerkesztőjétől megtudtuk, hogy az erdőben korábban működött egy nagy andezitbánya és éppen az oda vezető út mellett folyik el a patak. Ebből akár már le is vonhatjuk a következtetéseket: évtizedekkel korábban nem tartották fontosnak a környezetvédelmet, így ha például egy teherautó vagy munkagép abroncsa bemondta az unalmast, akkor egyszerűen legurították a lejtőn és végül a mederben kötött ki.

Lényegében ez magyarázza, miért van annyi, oda nem illő tárgy a patakban és közvetlen környezetében.

Öt évvel ezelőtt a helembai önkormányzat már egyébként szervezett egy szemétszedést, most pedig a civilek fogtak össze a nemes cél érdekében. Megtudtuk, hogy heten jelentkeztek a november 17-i akcióra, a résztvevők pedig megpróbálták megtisztítani a területet a gumiktól. Ez a hulladéktípus egyébként mintegy másfél kilométeres szakaszon van jelen, ebből ötszáz métert jártak be az önkéntesek.

Krizan Tomi elmondása szerint egyes abroncsok csak félig voltak a földben, azokkal könnyebben elbántak, de voltak olyan darabok is amelyeken az elmúlt években keresztül nőtt egy húsz centiméter átmérőjű fa, így a gumit le kellett vágni róla.

A munka nehezét az adta, hogy a kiásott, földből kiszedett szemetet tíz-tizenöt méter magasba kellett feltornászni, ugyanis a patak szintjéhez képest annyival magasabban vezet az út, ahonnan traktorral szállítják majd el a hulladékot. Úgy tudjuk, hogy összesen mintegy 15 darab gumit szedtek össze.

A mostani akció nem egyszeri megmozdulás volt. A szervezők a közeljövőben újabb szemétszedési napot hirdetnek, a részletekről a Chlabaturism oldalon lehet majd tájékozódni.

(Képek: Chlabaturism Facebook oldal)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!