Megújult a Duna Múzeum előkertje

Tavaly betegség miatt kivágták az esztergomi Duna Múzeum előkertjében álló fenyőfákat, a napokban pedig befejeződött a terület felújítása, ahová Liu Shaolin Sándor gyorskorcsolyázó közreműködésével ültettek el egy gingko biloba fajtájú fát – közölte közösségi oldalán az intézmény.

A múzeum felidézte, hogy a fenyők kivágása után rengeteg privát és publikus üzenetet kaptak a kedvelőiktől és követőiktől, hogy mi lesz az előkert sorsa.

„Megírtuk, hogy készülünk a fák pótlására, megvoltak a tervek, az anyagi forrás is rendelkezésre állt. Most pedig megtörtént, amit már olyan régóta terveztünk, beültetésre kerültek a fák, gyepszőnyeg fedi a talajt.”

A gingko biloba fát Liu Shaolin Sándornak köszönhetik, aki a Múzeumok Éjszakája filmben való szereplésért járó összeget felajánlotta a múzeum számára, ebből vásárolták a fát. A gingko nagyon ősi növényfaj. Közeli rokonai, amelyek levele már hasonlított a mostani páfrányfenyőéhez, mintegy 270 millió éve, a perm időszakban fejlődtek ki.

A modern ginkgo a paleogénben jelent meg. Élő kövület, aminek nincsenek közeli rokonai. Az egyik leghosszabb életű fa, akár 1000 évig is élhet, ezért Az örök fiatalság fájának tartják. Ezen kívül Japán cseresznyefákat is ültettekk, tavasszal bárki gyönyörködhet majd a szépséges virágaiban.

(Forrás és kép: Duna Múzeum)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!