Koncerttel emlékeztek Reményi Károlyra Esztergomban

November 27-én, szombaton hangversennyel emlékeztek meg az esztergomi ferences templomban (Szent Anna-templom) Reményi Károly karmester esztergomi munkásságáról. A fellépő együtteseket Szabó Márk, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiatal tehetsége vezényelte.

A koncerten köszöntötték a résztvevőket, köztük a Reményi család tagjait, város egyházi és társadalmi vezetőit. Jelen volt több önkormányzati képviselő is, emellett Erős Gábor alpolgármester és dr. Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKIK) elnöke is.

A hangverseny elején bemutatták Szabó Márkot, aki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által meghirdetett Új Nemzeti Kiválóság Program keretén belül, sikeres pályázatának eredményeként hozhatta létre a koncertet kedves tanára, karnagya, egykori mestere tiszteletére. Márk felkérésére

Ezután az emlékezés percei következtek: Durzák Anna pedagógus felidézte, hogy 1970-ben ismerte meg Reményi Károlyt, kinek hatására beiratkozott az iskolába. Már akkoriban is csodálta, ahogy a Dobó Katalin Gimnázium kórusát vezette és kellő átéléssel vezényelte végig a műveket.

A koncerten elhangzott Franz Joseph Haydn: Te Deum für die Kaiserin Marie Therese, valamint Wolfgang Amadeus Mozart: Requiem szerzeménye is. Fellépőként részt vett az esztergomi Balassa Bálint Vegyeskar, a budapesti Capo di Tutti i Capi kamarakórus és a budapesti Mátyás-templom zenekara. Szólistaként Dunai Éva, Bojta Zsuzsanna, Pálmai Árpád és Cser Ágoston működött közre.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!