Megváltozik a forgalmi rend egyes esztergomi utcákban

December elsejétől egyes esztergomi utcákban változik a forgalmi rend – közölte az önkormányzat a város hivatalos oldalán. Például lesz olyan útszakasz, ami egyirányúvá válik, máshol pedig sebességkorlátozást vezetnek be.

A városvezetés közölte: rendszeresen felülvizsgálják az esztergomi úthálózat forgalomtechnikai megoldásait és ha a helyzet megkívánja, akkor formálják, illetve alakítják azokat. Azt is megjegyezték, hogy a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Kulturális Bizottság lakossági, hatósági vagy hivatali kérelem alapján bírálja el a táblák kihelyezésével, eltávolításával, illetve módosításával kapcsolatos ügyeket.

A bizottság nemrégiben több változtatást is elfogadott, melyek december 1-jén, szerdán lépnek életbe. Az egyik közülük a Gesztenye fasort érinti, ugyanis korlátozni fogják a Prímás-szigeten lévő utcába való behajtást, illetve a parkolást. Minderre a Kis-Duna menti partsáv védelme miatt van szükség.

Hónapokkal korábban elkészült a Bottyán híd melletti gyalogosrámpa, a fejlesztés révén a Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskolát abból az irányból is akadálymentesen és biztonságosan lehet megközelíteni. Ergo, a többi, a fasoron található intézményt is el lehet érni gyalogosan. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a közeli, Gőzhajó utcai parkoló pedig akkora kapacitású, hogy kellő mennyiségű járművel lehet ott várakozni, így relatíve nincs értelme annak, hogy valaki a Gesztenye fasoron (tehát a parkolótól csak 50-100 méterre) parkoljon.

A Szent Miklós hídnál található bejáraton mindkét irányból behajtani tilos, kivéve engedéllyel jelzőtáblákat fognak elhelyezni. Az érintettek az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Osztályánál intézhetik a behajtási engedéllyel kapcsolatos ügyeiket.

Szintén friss döntés, hogy Szenttamás városrészben 20 kilométer/órás korlátozást vezetnek be, ami a meredek, szűk keresztmetszetű utcák miatt indokolt és észszerű is. A táblákkal a Basa, Nap, Galamb és Esze Tamás utcáknál találkozhatunk. Szintén a városrészben élőket érinti leginkább, hogy a Nap utca egyirányúvá válik. A Becket Tamás utca felújítási munkáinak befejezésével vissza fogják állítani a Nap utca korábbi forgalmi rendjét, azaz a Basa utca irányából a Vasvári Pál utca irányába egyirányú forgalmi rend lesz érvényben.

A Petőfi Sándor utca járdáin, padkáin történő várakozást a gyalogosok biztonsága érdekében szabályozzák. Az önkormányzat felhívja a közlekedők figyelmét arra, hogy a KRESZ szerint csak akkor szabad megállni a járdákon/padkán, ha azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi. Fontos, hogy a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el, a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 métert szabadon kell hagyni és a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg. A parkolási szabályok betartása érdekében az érintett helyeken várakozni tilos, padkán történő várakozás tilalma jelzőtáblákat szerelnek fel.

Az önkormányzat kéri, hogy mindenki a megváltozott forgalmi rendnek megfelelően közlekedjen az érintett utcákban.

(Forrás: esztergom.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!