Átadták a felújított bajnai Sándor-Metternich-kastélyt

December 10-én, pénteken délután adták a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram (NKNV) keretében felújított bajnai Sándor-Metternich-kastélyt. A jelenlévőket dr. Virág Zsolt, a program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kalauzolta végig az épületben.

A kastély udvarán megtartott ünnepségen Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, köztük Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, Pallagi Tibor polgármestert, dr. Virág Zsolt, Romanek Etelkát, a megyei közgyűlés alelnökét, dr. Kancz Csaba kormánymegbízottat és Nyíri Róbert kanonokot, bajnai plébánost.

Glázer Tamás többek között arról beszélt, hogy láthatóvá kell tenni a történelmi örökségeinket és be kell kapcsolni a várakat, kastélyokat az ország vérkeringésébe, illetve megkell erősíteni a pozíciójukat a Kárpát-medence közösségi, kulturális és turisztikai életében. Ismertette, hogy az NKNV keretében 2,2 milliárd forintból – ebből 557 millió kormányzati forrás, a többi európai uniós támogatás – valósult meg a bajnai projekt.

Az előkészítés, vagyis a kutatás, tervezés már 2016-ban elkezdődött, a tényleges munka 2018-2021 között zajlott. A felújítás során a főépület mindkét szintjén elvégezték a szükséges renoválást. A kastély főépülete, valamint a mellékszárnyak közötti díszkert, illetve a kastély tíz hektáros angolparkja is megújult. A főépületben ajándékbolt, kávézó is létesült, megtekinthető továbbá a rekonstruált kápolnahelyiség, ezen felül egy olyan interaktív kiállítás várja a látogatók, mely nemcsak az Ördöglovas, hanem gróf Sándor Móric feleségének és lányának életét is feleleveníti.

Dr. Virág Zsolt többek között arról beszélt, hogy 1945 után kezdődött meg az épület hanyatlása, hiszen a kommunizmus alatt többféle funkcióval is igyekeztek ellátni. A kastély volt egy ideig a termelőszövetkezet irodája, majd később gépállomás is lett. A nyolcvanas években magyar-amerikai összefogással még tervek is születtek a felújítására, illetve hasznosítására, de a projektből végül nem lett semmi és a renoválással egészen a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram meghirdetéséig kellett várni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatott arról, hogy az NKNV első ütemében 60 milliárd forint ráfordításával 30 műemlék, 18 kastély és 12 vár újult meg és kapott új funkciót. Véleménye szerint láthatjuk egy családtörténet érdekes, néha gyönyörű, néha érdekes, néha megrendítő fordulatait, és a látogatás után joggal érezhetjük, hogy kicsit többet tudunk Bajna életéről, az ország 19. századi sorsáról is.

Az eseményen felolvasták Tassilo Sándor-Metternich levelét, aki a pandémia miatt személyesen nem tudott jelen lenni. A család leszármazottja köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a felújításban.

A rendezvény csúcspontjaként Gulyás Gergely átadta a kastély jelképes kulcsot Glázer Tamásnak, majd átvágták a szalagot. Az ünnepség végén Pallagi Tibor járult a mikrofon mögé, aki kiemelte: turisztikai szempontból hatalmas löketet adhat a falunak a megújult épület, sőt már most érződik, hogy a hozzá kapcsolódó szolgáltatások – szálláshelyek, kézműves termékek – terén is hatalmas előrelépés történt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!