Pro Urbe Esztergom díjat kapott Maráz Zsuzsanna

December 20-án, hétfőn az esztergomi városháza nagytermében tartották meg a Pro Urbe Esztergom díjátadóját: az elismerést idén Maráz Zsuzsanna ultrafutó, személyi edző vehette át Hernádi Ádám polgármestertől és Erős Gábor alpolgármestertől.

A köszöntő után Hernádi Ádám elmondta: Maráz Zsuzsanna beírta magát a sporttörténelem legnagyobb női alakjai közé, és számtalan büszkeséget, okot adó sikere mellett szintén fontos az is, hogy esztergomi sportolóról van szó.

Elhangzott, hogy a képviselő-testület úgy döntött, hogy mind sportsikerei, mind az egészségügyben az emberekért végzett munkájáért, példamutatásáért, illetve Esztergom hírnevének öregbítéséért Pro Urbe Esztergom kitüntetésben részesítik Maráz Zsuzsannát.

„Kedves Zsuzsi! Azzal a reménnyel fogom néhány pillanat múlva átadni Esztergom város kitüntetését, hogy a megannyi díj, kupa, oklevél mellett erre mindig különlegességként tekintesz majd. Persze nem az elismerés által válik az ember halhatatlanná, de halhatatlanoknak jár az elismerés” – tette hozzá Hernádi Ádám, végül sok-sok megtett kilométert, egészséget és áldott, boldog karácsonyt kívánt neki.

Ezután Erős Gábor felolvasta a díj odaítélésével kapcsolatos határozatot, majd felolvasták Maráz Zsuzsanna sportolói életútját. 2009 októberétől az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület tagja. 30 évesen kezdett el futni hobbi szinten egészségmegőrzés céljából, majd 40 évesen, 2011-ben döntött úgy, hogy lefutja első maratonját.

A siker nem maradt el, hisz az első maraton eredménye a 11. Spar Maratonon 03 óra 43 perc lett. Zsuzsát teljesen „elvarázsolta” a versenyzés. A következő évben már kikacsintgatott az ultrafutás világába, ahol már először is hihetetlen eredményeket ért el.

Zsuzsát sokszor csábították más egyesületek, de ő mindvégig Esztergomi Futóműves maradt. Nem csak az eredményeket szállította, ezzel öregbítve Esztergom és az egyesület hírnevét, de a futóművek által szervezett számos versenyen is dolgozott önkéntesként!

Hobbija és szenvedélye a futás, feladatának tekinti az egészséges életmód hirdetését, az egészség megőrzésének fontosságát. Futásával, kitartásával, teljesítményével sok-sok embert motivál. A Hospice Alapítvány jótékony futója.

Fontosabb eredményei: Kétszeres országos bajnok 6-12 órás futásban, ötszörös Spartathlon teljesítő
(A 246 km-en 2016-ban női III. hely, 2017-ben női II. hely az eddigi legjobb magyar női időeredménnyel, 2018-ban női I. hely, 2019-ben női I. hely, 2021-ben női II. hely).

Kétszeres Korinthosz-győztes és egyszer második helyezett 81 km a távon, 2021-ben pedig 160 km-es távon női I. helyezett. Kétszeres Spuri Balaton Szupermaraton-győztes (94 km), háromszoros Suhanj! 6 órás győztes, női pályacsúcstartó. Négyszeres Ultrabalaton-győztes (220 km) és női pályacsúcstartó.

Ötszörös Sárvár 12 órás győztes, női pályacsúcstartó. Japánban a Sakura michi ultafutó verseny II. helyezett. 2021-ben teljesítette az Authentic Phidippides Run (Athén-Spárta-Athén) 490 km-es távját, női I. helyezett. Az Év Ultrafutója-díj tulajdonosa 2016-ban és 2017-ben.

A méltatás és a díj átvétele után Maráz Zsuzsanna elárulta: bár felnőttként költözött csak a városba, büszke Esztergomra és minden nemzetközi versenyre magával visz egy olyan magyar zászlót, amelyen szerepel a település neve.

(Forrás: esztergom.hu/Hídlap)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!