Erdő Péter: legyen hát a mi karácsonyi ünneplésünk is jelkép és valóság

December 25-én, karácsony ünnepén a hagyományokhoz híven Erdő Péter bíboros celebrált ünnepi szentmisét az Esztergomi Bazilikában. A főpásztor úgy fogalmazott: Nem tudjuk, hogy Jézus az évnek melyik napján született, de joggal ünnepeljük ilyenkor a születésnapját.

Az esztergom-budapesti érsek az evangéliumot követő homíliájában többek között arról beszélt, hogy az emberek a kezdetek óta vágynak arra, hogy megismerjék a dolgok eredetét.

„Tud fogalmakat alkotni, tud beszélni, ezért át tudja adni a régi emlékeket a következő nemzedékeknek, tudása nem csupán egyéni tudás, hanem az egész közösség kincse. De a Biblia, mintha emlékezne az emberiség előtti időkre is, a kezdet kezdetére” – mondta.

Erdő Péter megjegyezte: a legújabb nemzedék meglepő módon sokszor olyan trendeket követ – és ezt látjuk a „Tik Tok” rövid videóin meg egyes divatirányzatokon – amelyek a múltba vezetnek vissza minket, egy elmúlt világ képét varázsolják újra körénk. Ezt szokás retro divatnak is nevezni.

„De honnan ered a fiatalok vonzódása a tegnapi dolgokhoz? Mert a retro nem csupán divat, hanem egész életérzés. Gyakran tízen-huszonéves fiatalok olyan videókat készítenek magukról, amelyekben álmodozó csendes embereknek tűnnek fel, esetleg hatalmas könyvespolcok előtt, vagy éppen vonósok zenéjének kíséretében szomorkás időben régi épületek előtt haladnak el. Mintha olyan érzelmeket akarnának kifejezni, amelyek az egyes ember félelmét és magányát mutatják” – tette hozzá.

A bíboros kitért az idei esztendőre, melyben a pandémia miatt lezárások, tilalmak voltak érvényben, az emberek pedig távmunkára, videókonferenciákra kényszerültek, így a személyes találkozások megritkultak. Kitért arra is, hogy sokak félelemben, bizonytalanságban élték mindennapjaikat és ez nem csak a járvány miatt jelentkezett, hanem például a világban zajló folyamatok is rossz érzéseket kelthettek bennük.

„Az energiaválság vagy az élelmiszerek árának emelkedése, mely sok országban erősen érezhető volt, mintha azt jelezte volna, hogy földünk erőforrásai kezdenek szűkössé válni az emberiség számára. És talán jobb volt régen, amikor tisztább volt a levegő, természetesebbek voltak az élelmiszerek és nem töltöttük meg műanyag szeméttel földünk minden zugát” – jelentette ki.

Erdő Péter ezután feltette a kérdést: de mire is tanit minket a közös emlékezet? Majd közölte: arra, hogy az emberiség előtt is létezett egy világ, mely a bölcs és jóságos Isten teremtő szeretetének ajándéka.

„Félelmetes és komoly hely a világ. De nem vagyunk benne egyedül. Kísér minket Isten szeretete. De jelen van a sötétség is annak erőivel. A világosság a világba jött, de a sötétség nem fogadta be – mondja a mai evangélium. Mintha a világ története sötétség és világosság küzdelme lenne. De nem egyenlők között folyik ez a kozmikus mérkőzés, mert az utolsó szó a teremtő Istené, a világosságé, Istené, aki meg akarja mutatni nekünk dicsőségét, azt a szelíd fényt, amely magába ölel minket” – mondta.

A bíboros rámutatott arra, hogy Karácsony ünnepe tehát, emlékeztet minket a világ kezdetére és magában hordozza a jövő, a végtelenség és a boldogság ígéretet. Nem véletlen, hogy a régi keresztények a téli napfordulóban ennek a nagyszerű igazságnak a jelképét fedezték fel.

„Nem tudjuk, hogy Jézus az évnek melyik napján született. De joggal ünnepeljük születésnapját karácsonykor, december 25-én, amikor megint hosszabbodnak a nappalok és rövidebbek lesznek az éjszakák.” – fogalmazott.

Erdő Péter beszédét azzal zárta hogy legyen hát a mi karácsonyi ünneplésünk is jelkép és valóság. Kapcsolódjunk be a közénk érkező isteni szeretet titkába. Gyújtsuk meg a fényeket otthonunkban és szerezzünk egymásnak örömet ne csak az ajándékokkal, hanem azzal is, hogy kedvesek vagyunk egymáshoz, hogy időt szakítunk egymás számára.

„És akkor közöttünk is megjelenik az a fény, amely kezdetben volt, és amelynek végső győzelmében, Jézus Krisztus szeretetének végső kiáradásában mi is részesedni akarunk. Áldott karácsonyi ünnepeket kívánok mindannyiuknak! Ámen” – mondta.

A szentmise végén a hívek felkeresték a bazilikában készített betlehemet, többen pedig gyertyát is gyújtottak.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!