Nyolcvan éves lett Faul Sebestyén, a máriahalmi sportélet legendás alakja

„Aki rácáfolt a nevére: Faul Sebestyén 80 éves! Boldog születésnapot Sebő bácsi! 65 éve a sportág szolgálatában!” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a DÁG KSE Asztalitenisz Szakosztálya azt a személyt, aki fellendítette a máriahalmi sportéletet.

A bejegyzésben felidézték, hogy Faul Sebestyén 1941. december 29-én született Máriahalmon. Fiatal korától élete része volt a sport, csakúgy, mint Ő a falunak, ahol egész élete során tevékenykedett. Tagja volt a helyi labdarúgó csapatnak, az egyik nagy szerelme a sakk volt, amelyben országos versenyig jutott, de minden sportág felett az asztalitenisz állt.

1957-ben kezdődött minden: a német nemzetiségi kultúrcsoport próbáinak szüneteiben kezdtek el a falubeliek egy pingpongasztalon játszani. A fiatalok hamar megszerették az asztaliteniszt és egyre többen töltötték a szabadidejüket az asztal mellett. Megszervezték az első házibajnokságot, az első járási versenyeken is megjelentek a máriahalmi játékosok Faul Sebestyén vezetésével. A hatvanas évek elején már a járási bajnokságba nevezett a csapat, ahol 1965-ben az első helyen végzett.

Időt, energiát és pénzt sem kímélve képezte, fejlesztette magát, hogy a közösség javára lehessen. 1964-ben elvégezte a Falusi Sportvezetők tanfolyamát, majd később az középfokú edzői végzettséget szerzett. 1972-től a csapat a megyei első osztályban szerepelt.

A csapat játékosai a 70- 80-as években Országos falusi Spartakiádokon értek el sikereket, és az utánpótlás játékosok közül többen is Országos Diákolimpiai indulási jogot vívtak ki. A megye legkisebb falujának és legkisebb sportegyesületének hatalmas sikerei voltak ezek. 1979-től a pingpongosok saját otthona leltek a faluban.

A társadalmi munkában létrehozott Sportház az asztalitenisz „fellegvára” és sok-sok siker otthona lett. 1990-ben első alkalommal indult a csapat az NB III-ban, ahol két évig ütötték a labdát. Ebben a csapatban szerepelt és nyerte mérkőzéseit10 évesen egyesület „legmesszebb jutó” játékosa Pósfai Attila is, aki a KSI-be igazolva számtalan újonc, serdülő és ifjúsági országos bajnoki címmel öregbítette anyaegyesületének hírnevét. Ezt az időszakot követően több alkalommal is szerepelt a csapat az NB III-as osztályban, ahol „Sebő bácsi” aktív játékos volt.

A ’90-es évek végétől az egyesületnél a fő hangsúly az utánpótlás nevelésen volt. A munka gyümölcse 2005-ben ért be, amikor is a csapat a saját nevelésű játékosokkal megyei bajnoki címet szerzett. Ekkor már 49 éve állt Sebő bácsi a máriahalmi asztalitenisz élén. Több mint 70 évesen még kezdő játékos volt a csapatban.

Egykori tanítványai közül többen is aktív részesei a mai magyar asztalitenisznek. Tisztelettel és hálával emlékeznek rá, a „Főnökre”, aki rendíthetetlen hittel, kitartással, önzetlenséggel építette a magyar asztalitenisz alapját jelentő pingpongos közösséget! Jó egészséget és boldog születésnapot kívánunk!

(Forrás és képek: DÁG KSE Asztalitenisz Szakosztálya)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!