Doni hősökre emlékeztek Sárisápon

Január 9-én, vasárnap, a térségünkben elsőként Sárisápon emlékeztek meg az 1943-as Don-kanyari harcokban elhunyt magyar katonákról. A Fő téren álló II. világháborús emlékműnél mécseseket is gyújtottak a hősök tiszteletére.

1943. január 12-e vörös tintával íródott be a magyar történelembe, hiszen aznap kezdődött meg a Don-kanyarban a szovjet áttörés, ahol bár a 2. magyar hadsereg igyekezett ellenállni, végül nem bírt a többszörös túlerővel szemben.

A történelemórákon is sokat hallottunk a harcmezőn bekövetkezett vérengzésről, de valahogy a mai generációk kevésbé tudják elképzelni, hogy mindent kellett átélnie az ott fagyoskodó, hadifogságba esett, megsérült, vagy sikeresen hazamenekült katonáknak.

A Himnusz eléneklésével kezdődő sárisápi megemlékezésen ezúttal is felolvasták a Bercsényi Lajos, édesapjáról, Bercsényi Andrásról szóló Don-kanyari visszaemlékezését, melyet Csicsmann János jegyzett le. Elhangzott, hogy Bercsényi András 1919. november 23-án született, aki szintén megjárta a Don-kanyart.

A visszaemlékezésből megtudhattuk, hogy amikor az orosz támadás elindult, bekerítették a magyarokat, egy hadnagy vezetésével törtek ki a katlanból. A hadnagy azt mondta Bercsényi Andrásnak és társainak: „fiúk, kitörünk! Aki átmegy – átmegy, aki nem, az marad!” Végül kevesen jutottak át az ostromgyűrűn, és a hazatérő bakákat Debrecenben gyűjtötték össze.

„A papa ott találkozott utoljára az ezredesével. Ezután fagyási sérülései miatt leszerelték.” – emlékezett vissza Bercsényi Lajos, édesapja Bercsényi András szavaira.

A helyszínen felolvasták dr. Zempléni Miklós: A boldog szunnyadókhoz című versét, majd Rajk János plébános mondott imát a harcmezőn elhunyt magyar hősökért.

Az emlékezők a Szent István-kórus közreműködésével elénekelték a Boldogasszony Anyánk című éneket, majd Kollár Károly polgármester felszólításának eleget téve a jelenlévők fejet hajtottak és mécseseket gyújtottak az emlékműnél.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!