Dömösön is gyertyagyújtással emlékeztek a Don-kanyar áldozataira

Dömös is csatlakozott a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány felhívásához, melynek keretében január 12-én, szerdán délután a doni katasztrófa áldozataira emlékezve gyertyát gyújtottak a dömösi világháborús emlékműnél.

A Dömös Infó beszámolója szerint Spóner Orsolya lelkes lokálpatrióta szervezésében csatlakoztak a helyiek az alapítvány kezdeményezéséhez. A fotókon látható, hogy nemcsak az idősebb korosztály, hanem a szüleikkel érkező gyermekek is fontosnak tartották, hogy megemlékezzenek a Don-kanyarban elhunytakról.

“78 évvel ezelőtt 1943.január 12-én a Vörös Hadsereg megindította támadását a Don-kanyarban. A 2. magyar hadsereg 207 ezer fős csapatából cirka 100-120.000 katonája vesztette életét. Hiányos és korszerűtlen felszereléssel, fegyverzettel, téli ruházat nélkül küldték őket a keleti frontra. ” – írja a Dömös Infó.

Spóner Orsolya a jelenlévőknek elmondta: a dömösi áldozatokkal kapcsolatban nem áll pontos adat a rendelkezésére, az viszont biztos, hogy amásodik világháborúban 29 dömösi vesztette életét.

„Nevük a Promenádon lévő emléktáblán olvasható, amiről egy név le is maradt, egy akkor 21 éves fiatalemberé Kecskés Gyuláé ” – mondta a hölgy.

(Forrás és kép: Dömös Infó)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!