Elhunyt Fódi János, a Csolnoki Fúvószenekar korábbi karmestere

„Kedves Közönségünk! Mély fájdalommal tudatjuk, hogy karmesterünk, Fódi János (1933-2022) már az égben vezényel tovább.” – közölte a szomorú hírt január 21-én, pénteken közösségi oldalán a Csolnoki Fúvószenekar.

A kemma.hu még tavaly készített interjút Fódi Jánossal, aki több mint ötven évig volt a csolnoki – és egyben a térségi – zenei élet meghatározó alakja. Az egykori karmester 1933-ban született Veszprém megyében, Tósokberénden. 1949-ben felvételt nyert a Veszprémi Gimnáziumba, ahol klarinéttal kezdte meg komolyabb zenei tanulmányait, később elvégezte a zeneművészeti karvezetőképzőt, illetve a zenetanárképzőn szolfézs szakon végzett.

A Csolnoki Zeneiskolában 1963-tól tanított, nyugdíjazásáig az intézmény igazgatója is volt. Szintén ettől az évtől kezdve vezényelte a Csolnoki Fúvószenekart. 2007-ben csatlakozott hozzá Mezei Zoltán mostani karmester és egészen 2015-ig együtt dolgoztak, majd abban az esztendőben Fódi János nyugdíjba vonult.

A kemma.hu megírta, hogy munkásságát számos díjjal is elismerték, többek között életművével 2002-ben kiérdemelte a Magyarországi Németségért Arany Dísztűt, négy évvel később a Josef-Gungl-emlékérmet. 2006. december 18-án átvehette a Magyar Művelődési Intézet által adományozott Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díjat is.

„János bácsi több, mint ötven évig volt a csolnoki zenei élet meghatározó személyisége, köszönjük az elmúlt évtizedek rengeteg élményét, tanítását Neked! Reméljük fentről figyelsz majd minket… Az Angyalok őrizzék álmodat!” – búcsúztak szívhez szóló üzenettel a zenekar tagjai.

(Forrás és kép: Csolnoki Fúvószenekar/kemma.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!