Magyar Kultúra Napja: Wieszt József emlékkiállítás nyílt Dorogon

Január 21-én, pénteken Wieszt József emlékkiállítás nyílt a Dorogi Galériában. A rendezvény keretében Pro Urbe Díjjal tüntették ki Faragó Rudolfot, míg a Rauscher György-díjat Kapa Melinda vehette át.

A művelődési házban dr. Tittmann János polgármester mondott beszédet: először kitért a kultúra és civilizáció kapcsolatára, majd elhangzott, hogy tisztelettel emlékeznek az ötvenhat éves korában elhunyt, páratlan tehetségként nyilvántartott dorogi művészre, Wieszt Józsefre (1951-2007).

A köszöntő után elsőként a Pro Urbe Díjat adták át, melyet Faragó Rudolf, a dorogi televíziózás egyik kiemelkedő jellegű személyisége, a városi események dokumentálója, megörökítője és archiválója érdemelt ki. Ismertették, hogy Faragó Rudolf 1960. január 25-én született Dorogon. 1990-95 között a Palatinus Kábel TV stúdióvezető-műsorszerkesztője volt, majd saját vállalkozást alapított D3 Digital Video Studio néven. Vállalkozások PR és egyéb referenciafilmjei, útifilmek is fűződnek a nevéhez. Neki köszönhetően húsz év alatt mintegy 3000 darab, 12 ezer percnyi, 200 órányi szerkesztett anyag dokumentálja a dorogi vagy Doroghoz kötődő eseményeket.

Ezt követően a Rauscher György-díj talált gazdára, melyet Kapa Melinda pedagógus, művésztanár vehetett át. Kapa Melinda 19 éve tanít a Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolájában. A kezdetektől fogva gondozza a tehetségeket, akik rendre szép eredményekkel zárják a versenyeket, pályázatokat. Művészként is ismert, számos egyéni és csoportos kiállításon láthatta a közönség az alkotásait. Kreativitását, színvonalas digitális tervezői munkáját az iskola kiadványain, plakátjain, oklevelein is nyomon követhetjük.

A díjátadók után Wehner Tibor, Munkácsy-díjas művészettörténész mutatta be Wieszt József életútját, aki idén lenne hetvenegy éves. 1973-ban végzett az egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskolán, majd munkája révén kezdetben Miskolchoz, majd Szentendréhez kötődött.

Wehner Tibor kiemelte, hogy a festőművész, grafikus fővárosi művészeti pezsgéstől mindig távol, vidéki színtereken élt és tevékenykedett, továbbá kifejezetten szerette szülővárosát. Művei kapcsán elmondta: alkotásaiban rendre fel-feltűnnek ironikus protest szólamok, már-már megmosolyogtató gesztusok is.

Bánhidy László korábbi esztergomi alpolgármester, rajztanár az Esztergomi Művészek Céhének egykori elnöke felidézte Wieszt Józseffel való megismerkedésének történetét, aki a művésszel az Egri Líceumban találkozott először. Kiemelte, hogy hihetetlen mértékű precizitás és szorgalom jellemezte őt, sőt a szakdolgozatára is kitért, mely szerinte egyedülálló módon mutatja be a rézkarc és a rézmetszet különböző megoldásait.

A beszédek után A közönség megtekinthette a Dorogi Galériában Wieszt József alkotásaiból készült kiállítást. A különleges tárlatot 2022. február 2-ig bárki megtekintheti a művelődési házban. Érdemes felkeresni a termet, hiszen a Dorogi-szénmedence néhány ikonikus épületét ábrázoló képek mellett grafikák, további festmények figyelhetők meg.

(Forrás: Dorogi-medence/Hídlap)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!