Magyar Kultúra Napján adták át a Babits Mihály-díjakat Esztergomban

Január 22-én, szombaton, a Magyar Kultúra Napján adták át a Szentgyörgymezői Olvasókörben a Babits Mihály-díj „Esztergom kultúrájáért” kitüntetéseket. A ceremónia után előbb a Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola Népzenei Tanszakának növendékei, majd a kobozon játszó Méhes Hanga, végül a világszerte ismert Téka Együttes lépett fel.

A helyszínen Polgár József, a Szentgyörgymezői Olvasókör vezetője köszöntötte a vendégeket, köztük Erős Gábor alpolgármestert, illetve Tóth Tamás képviselőt, az önkormányzat városfejlesztési, környezetvédelmi és kulturális bizottságának elnökét. Az ünnepségen Müller László pedagógus szavalta el a Himnuszt, majd Erős Gábor mondott beszédet.

Kiemelte, hogy Kölcsey Ferenc költeményében éled újjá a magyar, illetve a Kárpát-medencei ezeréves történelmünk, melybe a sikerek, a keservek, a hit és a remény is beletartoznak. Véleménye szerint fontos, hogy tisztelettel és alázattal hajtsunk fejet a Magyar Kultúra Napján, mellyel egyben példát mutathatunk gyermekeinknek, unokáinknak. A Babits Mihály-díj kapcsán köszönetet mondott a díjazottaknak, hiszen alkotói munkájukkal nap, mint nap hozzá tudnak tenni, az esztergomi, valamint az egységes magyar és európai kultúrához.

A képviselő-testület az idei első ülésén három díj adományozásáról döntött, melyeket Erős Gábor és Tóth Tamás adott át az érintetteknek. Elsőként az idén januárban öt éves VVV Jazz Klub szervezőit, Vörös Lászlót, Vörös Nikolettet és Vörösné Strausz Esztert szólították. Szintén az ő nevükhöz fűződik a Sárkányszelidítő Jazz Napok is, mely a VVV Jazz Klubbal együtt feltette Esztergomot az országos jazztétképre. Sőt a trió közreműködésével a stílus hazai és nemzetközi neves képviselői is felléphettek már a városban.

Vörös László a díj átvétele után azt mondta: a kezdetekkor nem gondolták volna, hogy ilyen sikeres lesz és ilyen közösségre lel majd a klub. Úgy véli, hogy az efféle kezdeményezeseket, szerveződéseket státuszuk szerint tilthatják, megtűrhetik, támogathatják, vagy éppen a támogatásul túl el is ismerhetik. Örül annak, hogy ők az utóbbi csoportba tartozhatnak, majd megköszönte a városvezetésnek a díjat, Polgár Józsefnek és csapatának pedig a rengeteg segítséget.

Szintén Babits Mihály-díjat kapott Horányi László Jászai Mari-díjas színművész. A méltatáskor elhangzott, hogy az Esztergomi Várszínház igazgatójaként huszonhat éve kiemelkedő munkát végez, a város kulturális életének meghatározó alakja. Horányi László mindenekelőtt gratulált a többi kitüntetettnek, majd arról beszélt, hogy ez a díj a várszínházban dolgozó kollégáit, illetve az előadások stábjait is megilleti. Köszönetet mondott az esztergomi önkormányzatnak, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának is, hogy támogatják a működésüket.

Utolsóként Kontsek Ildikó, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója kapta meg a díjat, aki művészettörténet és német nyelvtanári szakon szerzett diplomát az ELTE-n, majd 1996 és 1998 között Kremsben és Bécsben, posztgraduális múzeumi kulturális képzésben vett részt. 2008-ban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán levelező tagozaton szerzett általános iskolai hittanár diplomát, 2014-ben pedig az ELTE Művészettörténeti Doktori Iskolájában abszolvált. Az elismerés átvétele után megjegyezte: esztergomi születésűként örül annak, hogy munkája révén nem csak foglalkozhat velük, de beszélhet róluk és népszerűsítheti a város hatalmas mennyiségű kincseit.

A beszédek után a kitüntetettek összeálltak egy közös fényképre, majd a program a Szentgyörgymezői Olvasókör által szervezett kulturális műsorral folytatódott.

Elsőként az esztergomi Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola tehetségei, majd egy másik virtuóz, a kobozon játszó Méhes Hanga lépett fel.

Végezetül az 1976-ban alakult Téka Együttes következett – mely egyébként rendszeres látogatója az intézménynek. A világ számos pontján megfordult zenekar érdekes történetekkel is megfűszerezett koncertje rögtönzött táncházzal zárult.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!