Erős Gábor: Esztergom kapja vissza megyei jogú város státuszát

„Az esztergomiaknak több évtizedre visszanyúló vágya, hogy az ország első városának, amely Szent István korától 1950-ig, - több mint 900 éven át - megyeszékhely volt, jusson kiemelkedőbb szerep településeink sorában” – jelentette ki február 8-án, kedden közösségi oldalán Erős Gábor.

Esztergom Wikipédia oldalán olvasható, hogy jogállása szerint 1876-ig törvényhatósági joggal felruházott szabad királyiváros volt, majd 1876-1929 között rendezett tanácsú város. 1929-től 1950-ig megyei város, majd négy éven át közvetlenül a járási tanács alá rendelt város. 1954-től 1971-ig járási jogú város, 1971-től „pusztán” város.

Ugyan renoméját a kommunizmus alatt igyekeztek csökkenteni, de a múlt ékes bizonyítékot szolgáltat arra, hogy Esztergomot nem lehet lealacsonyítani egy falu vagy egy kisváros szintjére, mivel a térség, egyben az ország életében fontos szerepet töltött, illetve tölt be.

Erős Gábor, a város alpolgármestere – aki egyébként a kormánypártok országgyűlési képviselőjelöltje lesz az áprilisi választáson – közösségi oldalán megjegyezte: az ezerötven éves Esztergomot a megyei jogú státusz jogállásra történelmének, és a kárpát-medencei összmagyarság egyik jelképeként betöltött szerepénél fogva érdemesnek gondolják.

„Ezért kezdeményezzük, hogy Esztergom kapja vissza megyei jogú város státuszát!” – tette hozzá.

(Forrás és kép: Erős Gábor közösségi oldala)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!