Elégették Farsang Ferkót, elbúcsúztatták a telet Tokodon

Március 1-jén, húshagyó kedden zenés-táncos produkciókkal, majd Farsang Ferkó vagyis a felöltöztetett szalmabábu elégetésével búcsúztatták a telet és a farsangi időszakot a Tokodi pincevölgyben. Az eseményre Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselőjelöltje is kilátogatott.

A helyszínen Bánhidi László polgármestertől megtudtuk, hogy a kilencvenes évek óta bevett szokás a faluban, hogy össznépi mulatság keretében, közösen búcsúztatják el a farsangot. Bár tavaly a pandémia miatt elmaradt a rendezvény, idén újra ellepték az érdeklődők a völgyet.

A rendezvény nyitányaként a jelmezbe bújt szereplők végigvonultak a helyszínen, a menetet Bánhidi László vezette. Ezután a műsor keretében falubeliek felidézték, hogy milyen embernek is ismerték Farsang Ferkót. A 2022-es Pincevölgyi Farsangtemető Oscar-gálán három ötletes produkcióval kedveskedtek az érdeklődőknek.

A Hegyeskő Általános Iskola diákjai esküvőt és lakodalmat csaptak, a Bukott Angyalok táncegyüttes tagjai állati jelmezekbe bújva humoros, táncos koreográfiával készültek. A harmadik csoport a Borvirág Táncegyüttes volt, a szereplők a nosztalgia jegyében a Csinibaba című film betétdalaira építették fel műsorukat.

Ezután szirénázva megérkezett a pincevölgyi kormányszóvivő, aki bejelentette, hogy az idei évben a pincevölgyi Oscar-díjat Farsang Ferkó posztumusz nyerte el, a tavalyi filmes produkciójáért.

A hangulat innentől kezdve komorabbá vált, hiszen következett a gyászszertartás, melyet Demizson atya vezetett. A családtagok, barátok sírva búcsúztak a halottól, akit közösen kísértek utolsó útjára. Farsang Ferkót a hagyományoknak megfelelően máglyán égették el, majd miután a bábú a lángok martalékává vált, úgy estig tartó mulatság kezdődött a Nagyvölgyben. A Farsangtemetésbe a helyi civil szervezetek is bekapcsolódtak, akik a színpad mögött zsíroskenyérrel, forró teával és forralt borral kedveskedtek a jelenlévőknek.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!