Intézkedésekkel reagált a kormány a megnövekedett üzemanyag fogyasztásra

Március 10-én, csütörtökön 21 óra 30 perckor kezdődött a rendkívüli kormányinfó, melyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgató tartott tájékoztatót. A kormány három új intézkedést hozott a visszaélések és a „benzinturizmus” kapcsán.

Mint ismert az elmúlt napokban pánik lett úrrá az embereken, akik megrohamozták a benzinkutakat. Láttunk olyan felvételeket a környékbeli töltőállomásokról is, ahol hosszú perceket kellett válni, míg valaki megtankolhatta a járművét. A Facebookon keringő, „szájról szájra” terjedő információk csak tovább fokozták a pánikhangulatot, mivel sokan azt hitték, hogy a hosszú hétvégére elfogyhat az üzemanyag a kutakról.

A MOL már március 9-én, szerdán este közleményt adott ki, egy nappal később pedig Kormányinfót tartottak a megnövekedett üzemanyag vásárlás miatt. Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány továbbra is kitart a benzinárstop mellett és leszögezte, hogy a napokban több, alaptalan cikk jelent meg a benzinárstop esetleges megszüntetésével kapcsolatban.

Elhangzott, hogy három intézkedésről született döntés. Az egyik, hogy a 7,5 tonna feletti gépjárművek, kamionok, illetve a 3,5 tonna feletti külföldi gépjárművek csak a nagynyomású kutakon tankolhatnak és csak piaci áron juthatnak hozzá az üzemanyagokhoz.

Fontos, hogy a személygépkocsik és a 7,5 tonna alatti magyar teherautók továbbra is 480 forintos áron tankolhatnak, és ebbe a körbe a tömegüktől függetlenül a mezőgazdasági gépek is beletartoznak.

A kormány döntött arról is, hogy húsz forinttal csökkentik az üzemanyagok jövedéki adóját és utasították a rendőrséget, hogy indítsanak eljárást a rémhírterjesztőkkel szemben. Végül Gulyás Gergely elmondta, hogy a péntek estétől kedd estig kamionstoppot rendelnek el.

Ezután Hernádi Zsolt mondott beszédet. A MOL elnök-vezérigazgatója kijelentette: a Mol finomítói zavartalanul működnek, a betáplálás zökkenőmentes, a Barátság kőolajvezeték pedig folyamatosan szállítja az orosz kőolajat Ukrajnán keresztül, de ha bármilyen fennakadás lenne, az Adria-kőolajvezeték is készen áll. Hangsúlyozta azt is, hogy a vállalat elegendő készlettel rendelkezik és fedezni tudják az üzemanyag fogyasztást.

Végezetül leszögezte: amennyiben a mostani intézkedések ellenére is tovább növekszik a visszaélések száma és nem enyhül a benzinturizmus, akkor akár további beavatkozásokat kell hozni.

(Forrás: Magyar Nemzet)

(Kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!