Technológiai trendek, amelyek hamarabb jönnek, mint gondolnánk

Mióta az életünk elengedhetetlen részét képezi a technológia, annak rohamos fejlődése során szinte minden évben új trendekkel és innovációkkal találkozhatunk a technológiai piacon. Ezen felül az elmúlt két év teljes mértékben átalakította a mindennapi életünket, mind a társadalom, mind a gazdaság számára a technológia és az internet egyaránt felértékelődött.

A koronavírus-járványnak kétségkívül nagy szerepe van a technológiai és a gazdasági fejlődés során, hiszen a járvány megváltoztatta mindennapi életünket és a fogyasztói szokásokat. A trend az elkövetkezendő években csak tovább fokozódhat, hiszen a fejlődés és profittermelés kulcsává egyre inkább az adatok, felhasználói vélemények és közösségek válnak.

A mesterséges intelligencia az élet minden területét átformálhatja

A vállalkozások már most is élnek a mesterséges intelligencia adta lehetőségekkel a hatékonyságnövelés, a költségek csökkentése vagy a folyamatok automatizálásának céljából. Sőt, egyre több cég esetén jelenik meg a MI támogatása a marketing, a sales vagy a K+F területeken is. A fejlesztők és szakértők felismerték, hogy az, ahogyan a MI információkat gyűjt, adatokat csoportosít és elemez, már meghaladja az emberi képességeket. Emiatt a mesterséges intelligencián alapuló eszközöket a közeljövőben egyre kiterjedtebb módon fogják használni, és olyan területek forradalmasítására lesz képes, mint az egészségügy, az autóipar, a légi közlekedés vagy a bankszektor.

Az üzleti élet mellett a MI hamarosan az otthonunkba is beköltözhet kifinomult szenzortechnika támogatottságával. Az AI-eszközök képesek lesznek majd a tanulás és a szenzorok által gyűjtött viselkedési minták és adatok alapján az önálló működésre, felváltva az emberi programozást. A felhőalapú megoldások a jövőben nem csupán kényelmi funkciókat, hanem szociális, biztonsági és egészség megőrzési funkciókat is ellátnak majd. Az elkövetkezendő években egyre inkább előtérbe kerül az otthonautomatizálás piacán az emberi beavatkozás mellőzése és a mesterséges intelligencia adta lehetőségek által az életminőség, valamint a költség- és energiahatékonyság javítása.

Minden elérhető lesz a felhőben

A költségcsökkentésen túl a koronavírus-járvány hozadékaként megváltozott munkakörülmények is teret engedtek a felhőalapú szolgáltatások térnyerésének. Egyre több szervezetnél vált elfogadottabbá az otthoni munkavégzés formája, amely során szinte már elengedhetetlen valamilyen felhő alapú megoldás. Egyrészt a vállalatnál használt szoftverek a felhő révén bárhol és bármikor elérhetővé válnak a munkavállalók számára. Másrészt, webtárhely bérléssel a költségek jelentősen csökkennek a szerverpark kiépítéséhez vagy bővítéséhez képest.

Eljön a blokkláncok jövője?

A blokklánc fogalmáról egyre többet hallani manapság, ám sokan nem tudják, pontosan miről is van szó. Röviden, ez a technológia megoldja a szervezetek egyik legnagyobb problémáját: a hálózatokban megosztott információ biztonságos kezelését. A blockchain alkalmazása olyan területeket változtatna meg, ahol jellemző a nagy növekedés, köztük a telekommunikációt, az egészségügyet, a termelést és a kereskedelmet. Maga a fogalom azonban nem egy termék vagy reklámszöveg: a blokklánc egy innováció, amely új megoldásokat és új folyamatokat eredményezhet az üzleti szférában a közeljövőben.

(Forrás: Rackhost.hu)

(Kép: Pixabay)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!