Gólyafészkeket helyeztek ki Helembán

Új gólyafészkeket helyeztek ki a felvidéki Helembán – számolt be az eseményről a Chlabaturism nevű Facebook oldal. Krizan Tomival, a portál szerkesztőjével többek között arról beszéltünk, hogy mit vár az új madárotthonoktól és hogy vajon lesz-e folytatás.

„Már évek óta nézegettem az üres oszlopokat a tóparton és gondoltam jó lenne kihasználni valamire. Tavaly többször is láttam gólyákat állni rajtuk” – jegyezte meg az ötletgazda, aki azt is elárulta, hogy nemrégiben a Facebookon látta, hogy a falu, vagyis Helemba kölcsön kapott egy kosaras villanyszerelő autót.


Krizan Tomi elmondta azt is, hogy az említett jármű segítségével tisztították ki a régi gólyafészkeket a település központjában.

„Ekkor felhívtam Izrael Gergő polgármestert és megkérdeztem, hogy ha készítünk új fészkeket, akkor mogoldható-e a felszerelése. Igent mondott” – árulta el.

A Chlabaturism oldal alapítója rábeszélte szomszédját, Magyaros Sándort, hogy gyártsanak le két madárotthont.

„Ő egy nyugdíjas volt karbantartó, nagyon ügyes és azonnal igent mondott. Ezután megvettem az alapanyagot, plusz némi vashulladék hozzáadásával elkészítettük a fészkeket” – ismertette, majd hozzátette, hogy a rögzítési munkálatokat pedig Sipos Péter vállalta magára.

Bár még csak pár nap telt el a kihelyezés óta, az első érdeklődők már fel is figyeltek az új otthonokra. Mindenesetre reméli, hogy jövőre, vagy akár még idén fiókák élnek majd bennük.

„Egyenlőre néhány verebet láttam a fészkek alá befészkelni, a gólyák még nem fedezték fel. Vannak még üres oszlopok, szóval lehet, hogy még készítünk párat, de először megvárjuk, hogy lesz-e érdeklődés irántuk” – mondta.

Krizan Tomi végezetül köszönetet mondott Izrael Gergőnek, Magyaros Sándornak és Sipos Péternek az ötlete támogatásáért és a projekt megvalósításért.

Egyébként azt is megtudtuk, hogy a korábbi, meglévő fészkek tisztítása sikeresnek bizonyult: tavaly valamiért nem költöttek bele a gólyák, hanem egy újat kezdtek el építeni a meglévő madárotthon mellett. Most viszont a korábbi fészek is tetszik nekik. A takarítást egyébként szintén Sipos Péter vállalta, aki hat zsáknyi szemetet, ürüléket szedett ki belőle.

(Képek: Chlabaturism Facebook oldal)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!