Esztergomi Bazilika alapkőletételének kétszázadik évfordulójára emlékeztek

Április 23-án és 24-én ünnepelték az Esztergomi Bazilika, hivatalos nevén Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház alapkőletételének kétszázadik évfordulóját. A rendezvénysorozat keretében díjakat is átadtak, sőt emléktáblát is avattak.

Április 23-án és 24-én ünnepelték az Esztergomi Bazilika, hivatalos nevén Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház alapkőletételének kétszázadik évfordulóját. A rendezvénysorozat keretében díjakat is átadtak, sőt emléktáblát is avattak.

A Magyar Kurír beszámolója szerint a templombúcsú káptalani nagymisével kezdődött, amelyet Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök celebrált. Az Istentiszteleten adták át a Szent Adalbert-díjakat, délután pedig konferenciát rendeztek a Szent Adalbert Központban, ahol bemutatták a Visszatérés a Magyar Sionra című tanulmánykötetet.

A vasárnapi szentmise elején Kováts Péter, a bazilika orgonaművésze és karnagya grandiózus orgonajátékára vonult be a 14. számú Holló Cserkészcsapat, az állandó diakónusok és a papok Szent Adalbert ereklyéivel, melyeket az oltárra helyeztek.

Török Csaba köszöntőjében elmondta, az isteni irgalmasság vasárnapja most azért is különleges ünnep, mert előző napon emlékeztek meg a templom névadó szentje vértanúhalálának 1025. és a bazilika alapkőletételének 200. évfordulójáról.

A hálaadó szentmise elején a plébániai kormányzó többek között köszöntötte a város és a megye közéletének képviselőit, a Lengyelországból, Gnieznóból, „Szent Adalbert sírjától” érkező zarándokokat, továbbá a lengyel–magyar baráti társaság és a magyarországi lengyel közösség képviselőit. A szentmisén elhangzott Anton Bruckner Locus iste és Liszt Ferenc O salutaris hostia című kórusműve a bazilika énekkara előadásában. Szentáldozás után a Te Deum dicsérte Isten nagy műveit.

Török Csaba a szentmise végén többek között az ősöknek is kifejezte köszönetét, hogy kétszáz éve belevágtak ebbe a csodálatos vállalkozásba, ami otthont, atyai házat hozott létre az esztergomi várhegyen, majd Szent Adalbert ereklyéjével megáldotta a híveket. A szentmise a pápai és a nemzeti himnusszal zárult.

Az ünneplők átvonultak a harangtoronynál elhelyezett Szent Adalbert-emléktáblához, amelyet 1997-ben, a vértanú halálának ezredik évfordulóján állítottak. Az emléktábla megkoszorúzása és a Szózat közös eléneklése után Kontsek Ildikó művészettörténész, a Keresztény Múzeum igazgatója tartott rövid tárlatvezetést a panorámateremben összeállított, az alapkőletétel évfordulójára kibővített kiállításon.

(Forrás és kép: magyarkurir.hu/Dorogi-medence)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!