Felújított fülkés képoszlopot áldottak meg, majd a búzát is megszentelték Sárisápon

Április 24-én, vasárnap megáldották Sárisápon a Babáli-hídhoz vezető földút mentén lévő felújított Szűz Mária emlékoszlopot, illetve Szent Márk napja alkalmából búzát is szenteltek. A szertartást Rajk János, a település plébánosa vezette.

A szeles, borongós időben megtartott ünnepségen közreműködött a Sárisápi Szent Imre plébánia kórusa, az énekkar több dallal is színesítette a rendezvényt. A helyszínen Huberné Kisgyőri Katalin, a Sárisápi Szlovák Önkormányzat elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta, hogy a Sárisápi Szlovák Önkormányzat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. „Útmenti keresztek 2021. évi támogatása” című pályázata keretében nyert támogatást a felújításra.

Említette továbbá, hogy a Malom utcai keresztet is renoválni kellene, csakhogy tavaly hiába pályáztak, nem született pozitív döntés. Bíznak benne, hogy a jövőben lehetőség nyílik a felújításra, ezért figyelemmel kísérik a pályázatokat.

Másodikként Kollár Károly polgármester mondott beszédet, aki méltatta az érték- és hagyományőrző tevékenységeket végzőket, különösképpen a Sárisápi Szlovák Önkormányzatot. Bízik benne, hogy a szervezet tagjainak lelkesedése még sokáig kitart.

Kollár Mária, a Sárisáp és Környéke Körzeti Általános Iskola intézményvezetője két történetet is felidézett, melyek a képoszlop történetéhez köthetők. Az egyik visszaemlékezést Keszthelyi Antalnétól tudjuk, aki szerint egy terménnyel megrakott lovas szekérrel utazott egy család haza, amikor a fánál megbokrosodtak a lovak. A kocsi felborult és maga alá temette a rajta ülőket. Borsos Jánosné, Marika néni pedig úgy emlékszik, hogy Hajnik Józsi bácsi édesapját ennél a fánál csapta agyon a villám és a család állította a fülkés képoszlopot.

Kollár Mária ezután a búzaszentelés hagyományáról beszélt – említette azt, hogy a kommunista időben csak egy-két észak-magyarországi falu őrizte „hivatalosan” ezt a szokást. Április 25-e Szent Márk napja, e jeles nap alkalmából szokták a búzát, a gabonát, a vetés minden fajtáját, a fákat és a szőlőket is megáldani.

A beszédek után Rajk János plébános atya megáldotta a felújított Szűz Mária emlékoszlopot, majd megszentelte a kosarakba helyezett búzát, melyből bárki vihetett haza.

(Forrás: Dorogi-medence/Hídlap)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!