Drónnal is ellenőrizték a közlekedőket Bajna és Héreg között

Április 24-én, vasárnap szezonnyitó ellenőrzést tartottak a rendőrök a 1119-es út Bajna és Héreg közötti szakaszán, amelyet a motorosok is kifejezetten kedvelnek. Az egyenruhások ezúttal is bevetették a drónokat, hogy minél hatékonyabban kiszűrjék a szabálytalankodókat – írja a police.hu.

A rendőrség tájékoztatása szerint a jó idő beköszöntével egyre több motoros jelenik meg az utakon, az időjárás a kétkeréken közlekedőket, illetve a személygépkocsik sofőrjeit is kihívás elé állítja, a hónapokig mellőzött járművek megjelenésével ugyanis nő a balesetek bekövetkezésének kockázata.

A Tatabányai Rendőrkapitányság a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Közlekedési, Fogyasztóvédelmi és Műszaki Engedélyezési Főosztály Közlekedési Osztály közúti ellenőreivel együttműködve 2022. április 24-én fokozott közlekedésrendészeti ellenőrzést tartott a 1119-es számú úton, amelynek fókuszában ugyan a motorosok álltak, de az arra közlekedő személy-és tehergépkocsikat is ellenőrizték a szakemberek.

Az 5 órás akció ideje alatt az egyenruhások a motorkerékpárok és személyautók műszaki állapotát, az ittasságot, valamint a nehéz gépjárművek közlekedésének tilalmát is ellenőrizték. Annak érdekében, hogy minden szabályszegő járművezetőt kiszűrjenek a forgalomból, drónt is bevetettek a rendőrök.

Az ellenőrzött 41 gépjárműből 3 esetben világítás hiánya, 2 esetben okmányhiány, 1 esetben nem engedélyezett műszaki átalakítás (magas értékű hangnyomás) miatt a helyszínen szankcionáltak, továbbá 3 gépjármű műszaki érvényességét a helyszínen visszavonták és rendelték be soron kívüli műszaki vizsgára az együttműködésben résztvevők.

A balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a motorosok fokozott óvatossággal közlekedjenek. Közlekedési balesetek esetén a motorosoknál jóval nagyobb a súlyos sérülés veszélye, mint a személygépkocsi vezetőké, hiszen testük szinte közvetlenül érintkezik a talajjal, őket a védőruházaton kívül semmi más nem védi.

A motorkerékpárosok – néhány hónap vezetés kihagyást követően – ne csak magukat, hanem járműveiket is készítsék fel a közlekedésre és ellenőrizzék azok műszaki állapotát!

A rendőrök felhívják a motorkerékpárosok figyelmét, arra, hogy kizárólag kifogástalan műszaki állapotú, biztonságos jármável közlekedjenek. Fontos, hogy a közúti közlekedési szabályokat és a sebességhatárokat fokozottan tartsák be az előzés, kanyarodás, egyéb manőverek során is, továbbá mindig az út-, időjárási-, és látási viszonyoknak megfelelően, fokozott figyelemmel közlekedjenek. Viseljenek bukósisakot és megfelelő védőfelszereléseket, amelyek nagymértékben csökkentik a motorosok gerinc-, és végtagsérülésének, valamint baleseti halálnak a kockázatát.

Az autósoktól azt kérik, hogy készüljenek fel a motorosok megjelenésére. Főként az általuk kedvelt, szerpentines útszakaszokon a jó idő beköszöntével nagyszámú kétkerekűvel találkozhatnak. Előzési manőverek során legyenek körültekintők, segítsék a motorosok haladását.

A visszapillantó tükrök használata mellett fordítsanak külön figyelmet a jármű holtterére, a motorokat ugyanis nehezebb észlelni, mint az autókat. Minden esetben tartsák be a közlekedési szabályokat. Legyenek türelmesek és körültekintők, készüljenek fel az esetleges váratlan helyzetekre is. Vigyázzanak magukra és másokra is!

(Fotók, forrás: police.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!