Holland siker született a Giro d’Italia nyitónapján

Nagy hajrával ért véget május 6-án, pénteken Visegrádon a Giro d’Italia első szakasza, melyet a holland Mathieu van der Poel nyert meg. Valter Attila 29., Fetter Erik 112., míg Peák Barnabás a 167. helyen ért célba.

Első ízben érinti hazánkat az olasz kerékpáros körverseny, mely a Tour de France után a második legnépszerűbb és legrangosabb biciklis sporteseménynek számít a világon. Az első három etapot rendezik meg Magyarországon, a nyitószakasz érintette térségünket.

A mezőny pénteken délben indult el Budapestről, majd 195 kilométeres távot teljesített. Már a rajtnál elhúzott két olasz bringás, Mattia Bais és Filippo Tagliani (Mattia Bais és Filippo Tagliani), akiknek az előnye a csúcson majdnem 11 perc volt.

Sokáig úgy tűnt, hogy a duó nyerheti meg a futamot. Megyénkbe érve folyamatosan csökkent az előnyük, Esztergomnál még masszívan ők vezettek, de 14 kilométerrel a cél előtt érte utol a boly őket. A versenyzők Szomor térségében érkezett meg a térségünkbe, a lakosok mindenhol igyekeztek a maguk módján köszönteni a sportolókat.

Nagysápnál újra felépült a Szalmaci (szalmabálákból álló medve), illetve egy Nagysáp felirat is készült, Tokodnál Valter Attilát biztató transzparens nőtt ki a szántóföldből. Nem túlzás kijelenteni, hogy a legnagyobb tömeg Esztergomban várta a mezőnyt, dekoráció szempontjából viszont a pilismarótiak és a dömösiek is említést érdemelnek. Utóbbi két faluban a főút mentén rengeteg rózsaszín szalag, lufi és mini zászló díszelgett.

No de vissza a futamra: a legnagyobb izgalmakat a hegymenet, vagyis a visegrádi Sirály étteremtől a célig tartó emelkedős, kanyargós szakaszon láthattunk. Előbb a belga Lawrence Naesen indított hajrát, majd elfogyott az ereje és megelőzte őt a német Lennard Kämna érte őt utol és állt élre. Csakhogy hiába biztatták őt a szurkolók, az utolsó egy kilométert már nem bírta és a látványosan a sprintre készülő csapatok be is fogták őt.

A hegytetőn, úgy 50-100 méterre a céltól kapitulált Caleb Ewan, aki végül egy szervező segítségével gurult át a kapun. Az első helyet Mathieu van der Poel szerezte meg, aki az utolsó métereken gyűrte le az eritreai Biniam Girmayt.

Az eredményhirdetésen – melyen részt vett dr. Vitályos Eszter, Pilis-Dunakanyar térségének országgyűlési képviselője, illetve Eöry Dénes visegrádi polgármester is – többször szólították a holland bringást.

A sportoló a sikerével az összetettben élen álló bringásnak járó rózsaszín trikót, a pontverseny listavezetőjének ciklámen színű dresszét és a hegyi pontverseny első helyezettjének kék mezét is ő ölthette magára a dobogón. A fehér, vagyis a legjobb fiatalnak járó trikó Biniam Girmayhoz került.

Valter Attila a közvetlen élmezőnnyel ért célba, a győztes holland kerékpárostól négy másodperccel maradt le és 29. helyet szerezte meg. Fetter Erik Visegrádon elesett így ő 2 perc 22 másodperccel maradt le a győztestől és 112. lett. Peák Barnabás 167. lett a győztestől 5:33 perccel elmaradva.

(Forrás: Hídlap/MTI)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!