Döglött halak lepték el a Duna partját, nincs szó mérgezésről és tömeges pusztulásról

Az elmúlt napokban több bejelentést, illetve kérdést kapott a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége (FŐHESZ) a Duna partján talált döglött halakkal kapcsolatban. A szervezet leszögezte: nincs szó mérgezésről, betegségről és tömeges halpusztulásról.

A FŐHESZ közölte: a partra sodródott haltetemek főleg az öblökben kerültek a felszínre nagy számban, és nemcsak a látvány kellemetlen, hanem a szag is, ami a döglött példányokból árad.

„Ez a jelenség egy természetes folyamat eredménye, amely során a télen elhullott gyengébb, idősebb, sérült halak a víz hőmérsékletének emelkedésével, tavasszal, a felszínre kerülnek. Főleg az idegenhonos fajok – jelen esetben 95 százalékban a busák – vannak jobban kitéve a körülményeknek” – ismertették.

Azt írják továbbá, hogy évenként változik az elhullott halak mennyisége és most pont olyan esztendő van, amikor nagyobb számban jelentek meg a tetemek.

„Tehát nincs szó mérgezésről, betegségről, sem tömeges halpusztulásról, hanem sok elhullott egyed, a hirtelen hőmérséklet emelkedéssel egyszerre került a felszínre. Halőreink folyamatosan dolgoznak azon, hogy összeszedjék és elszállítsák a tetemeket, de kérjük a horgászok türelmét, amíg ez a folyamat teljesen le nem zajlik, minden nap kerülnek elő és sodródnak partra újabb példányok” – tették hozzá.

(Forrás és kép: FŐHESZ)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!