Így buknak le előttünk a csaló domainek

Manapság, az internetfüggő mindennapokban megszámlálhatatlan információval állunk szemben a nap minden szakaszában. A technológia ilyen mértékű integrálása révén ma már számos csatornán informálódunk, legyen az a közösségi média vagy a különböző hírportálok weboldalak.

Sajnos a mindennapok során rengeteg, fenntartásokkal kezelhető hírt olvashatunk, főleg a különböző nézeteknek és véleményeknek korlátlanul teret adó közösségi média platformok hírfolyamain.

Sajnos egyre több ál oldal létezik, amelyek célja gyakran nem csak a megtévesztés, hanem a nyereményjátékokkal vagy kedvező, de hamis ajánlatok által az internetezők megkárosítása.

Ha ezek hiányoznak, akkor gyanakodjunk!

Manapság már könnyen kiszűrhetők a hamis híreket terjesztő, vagy átverés céljából létrehozott oldalak. Egyrészt, léteznek álhíreket generáló hírportálokat összegyűjtő oldalak, melyek segítségünkre lehetnek az ilyen weblapok kiszűrésében, azonban az ilyen oldalak hamar megszűnnek, mégis rövid időn belül új domain név alatt újraindulnak. Másrészt, az oldal néhány elemét megvizsgálva mi magunk is könnyen eldönthetjük, csalókkal állunk szemben vagy sem.

Már a cikk vagy ajánlat címe is nagyon sokat elárul: a szenzációhajhász című vagy lehetetlen dolgokat ígérő felhívások a legtöbb esetben egy külső oldalra irányítanak át, hogy az olvasók megtudják, amit a cím ígér. A legtöbb esetben nem kapunk választ felmerülő kérdéseinkre, mert a tartalom csak az oldal kedvelését vagy megosztását követően válik elérhetővé. Még egy fontos ismérve az internetes átveréseknek, hogy helyesírási hibák tömkelegét tartalmazzák.

Ezen felül érdemes megnézni a weboldal domain nevét is. A legtöbb ál oldal az eredetinek tűnő vagy ahhoz nagyon hasonló, de elírt vagy plusz karaktereket tartalmazó címet használ, például egy közbeékelt pontot, kötőjelet vagy megduplázott betűt. Emellett van még egy fontos elem: a kapcsolati adatok. Fontos, hogy ellenőrizzük az impresszum, az adatkezelési tájékoztató, valamint az ÁSZF meglétét is.

Miért jönnek létre ál oldalak?

Miért jönnek létre hamis oldalak? – merülhet fel bennünk a kérdés. Hogy vajon miért éri meg mindez az álhírportálok létrehozóinak, arra a válasz nagyon egyszerű. A banner hirdetések elhelyezése végett. Ha véletlenül egy-egy kattintásvadász szalagcím által hamis portálra kerülünk, akkor bizonyára velünk is szembejön a hatalmas mennyiségű banner hirdetés. A látogatók, akik az adott oldalra érkeznek – még ha nem is nagy arányban –, valószínűleg rákattintanak az érdeklődési körüknek megfelelő hirdetésekre, ezzel akár milliós bevételt generálva az oldal létrehozóinak.

A másik ok a bevételszerzés mellett az adathalászat. A legtöbb adathalász oldal valamilyen szolgáltatónak – legyen az bank, biztosító vagy telefontársaság – adja ki magát, azonban a csaló szolgáltatók személyes adatot, köztük a bankkártya adatokat szeretnék kicsalni a felhasználókból. A látszólag valós szolgáltatók sosem kérik azokat a kártya adatokat, amelyeket csak fizetésnél kell megadni, ilyen adat a kártya száma, lejárati dátuma, a kártyabirtokos neve és a kártya hátulján lévő biztonsági kód.

Ha véletlen a felsoroltakhoz hasonló oldalra tévednénk, vagy felhívást látnánk, és az ismertetőjegyek közül akár egy is gyanús, akkor inkább ne kattintsunk a tartalomra és semmiképp se osszuk meg őket!

Forrás: Rackhost.hu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!