Tizennegyedik alkalommal nyitottak ki a borospincék Lábatlanon

Immár tizennegyedik alkalommal nyitottak ki a lábatlani pincék: május 14-én, szombaton a Kamberek dűlőben finom nedűkkel és élőzenével is várták az érdeklődőket. A rendezvényre Erős Gábor, Esztergom térségének országgyűlési képviselője is kilátogatott.

A családi hangulatú rendezvény hivatalos megnyitóját a Kamberek dűlő elején lévő keresztnél tartották. A helyszínen Schmidt-Kovács Béla, a GERECSE Borbarát Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket, aki elmondta, hogy Lábatlanon mindig is fontos szerepet töltött be az emberek életében a szőlőtermesztés és a borkészítés. Úgy véli, hogy a jó hangulatú délután keretében olyan emberekkel is találkozhatunk, akikkel hosszú ideje nem beszéltünk, tehát a rendezvény összehozza a lakóközösséget.

Említette továbbá, hogy a Kamberek dűlőben található pincék többsége a 19. században, tehát az 1800-as években épült, közülük sokat fel is újítottak. A szervezet elnöke arról is beszélt, hogy egykor a lábatlani borok annyira híresek voltak, hogy budapesti fogadókban is szállítottak belőlük, manapság pedig többek között rizling, chardonnay és királyleányka borok készülnek a városban.

Teller Péter polgármester beszéde elején köszöntötte Erős Gábor országgyűlési képviselőt, Pallagi Tibor bajnai polgármestert, illetve a felvidéki testvértelepülés, Karva vezetőjét, Duka Gábort. Kiemelte, hogy a Lábatlani Nyitott Pincék nevű rendezvényre nemcsak a helyiek, de a környékbeli települések lakói is szívesen kilátogatnak. Egyébként a szombati programon a Teller pincébe is ellátogathattak a jelenlévők, ahol személyesen Teller Péter vezette őket körbe és elmondta, hogy ő is készít borokat.

Erős Gábor a megnyitón köszöntötte a Táti Férfikórus, illetve a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend tagjait. Örömtelinek nevezte, hogy a pandémia után újra tarthatunk közösségi rendezvényeket, majd megjegyezte, hogy Lábatlani Nyitott Pincék a város életében kiemelt jelentőségűnek számít.

A térség országgyűlési képviselője múltidézéssel folytatta, ugyanis arról beszélt, hogy Lábatlan egykor a Komáromi vármegyéhez tartozott és jelentős borvidék hírében állt, sőt – egyes vélemények szerint – a lábatlani fehérborok vetekedtek, talán jobbak is voltak a neszmélyieknél. Végezetül azt kérte a résztvevőkről, hogy vigyék messzire a rendezvény hírét, hogy a jövőben még többen kilátogassanak és megkóstolhassák a lábatlani nedűket.

Szombaton összesen tizenöt pince nyitott ki, az egyes helyszíneken süteményekkel és zenével fogadták az érdeklődőket. A Táti Férfikórus mellett fellépett, Jónás Géza és zenekara, Pálházi Bence és bandája, Pozsgai Gergő tamburazenekara, Marosi Zoltán, Folk on 45, Luis Eduardo Castagno Trio és a Stoned is.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!