Jó ütemben halad az új esztergomi piac építése

Május 24-én, kedden helyszíni szemlét tartottak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében épülő esztergomi piacon. A programon részt vett Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKIK) elnöke is.

A meghívott vendégek köszöntése után Hernádi Ádám többek között arról beszélt, hogy a jelenlegi Simor János utcai piac nem méltó a megyei jogú városi címhez. A helyzet az új létesítmény átadásával változhat, az új helyszín új funkciókkal is rendelkezik majd, lehetőséget teremt arra, hogy a kiskereskedők mellett a helyi termelők is árusítsák portékáikat.

Popovics György múltidézéssel kezdte beszédét: elhangzott, hogy korábban is volt már nyertes pályázata a városnak, de azt különböző okok miatt vissza kellett adnia a városnak. Majd újra pályáztak és 2017-ben a TOP keretében 976 millió forintot ítéltek meg számukra. Közben annyit emelkedtek az árak, hogy ez az összeg már nem fedezte volna a kivitelezét, így a megyei önkormányzat jóvoltából sikerült többlettámogatást nyújtani. A ráemeléssel együtt a projekt bruttó 1 milliárd 56 millió forintba kerül.

A megyei közgyűlés elnöke megjegyezte: „Az ördög mindig a részletekben van, a legapróbb dolgok is tudnak olyan nehézséget okozni, ami visszaveti a haladást.” Egyúttal méltatta Hernádi Ádámot, aki a projekt megvalósítása kapcsán nem az akadályokat, hanem a célokat nézte. Popovics György szerint a kivitelezés után a kereskedők kulturált környezetben árusíthatják termékeiket.

Géczi Arnold projektvezetője ismertette, hogy több nehézség is adódott az építkezéskor – kezdve a kedvezőtlen talajszerkezeten át az áremelkedésig és az alapanyag hiányig –, ugyanakkor rendületlenül haladnak előre. Úgy gondolja, hogy a pandémia után a piac fontosabb szerepet tölthet be, az árusításon túl az emberi kapcsolatok fenntartását is elősegítheti.

Ismertette, hogy 4 telek összevonásával alakították ki a 3100 négyzetméteres területet. A meghagyott, műemlék státuszú épületet vendéglátó funkciókkal látják majd el, a megépített hét új téglaépületben összesen 28 üzlet létesül. A piactér őstermelői csarnokkal is rendelkezik majd, ahol 58 darab árusító asztal is lesz.

Betonból eddig mintegy hétszáz köbméternyit, acélból 60 tonnát, téglából pedig 28 ezer darabot használtak el eddig. Utóbbi kapcsán megjegyezte: ez szimbolikusan azt jelenti, mintha Esztergom minden lakosa hozott volna egy darab téglát a helyszínre.

A tetőszerkezetek egy része már elkészült, a telek közművesítése megtörtént, jelenleg többek között a belső padlóburkolatokon dolgoznak. Ha minden jól alakul, év végére, jövő év elejére elérhetik azt a műszaki készültségi szintet, amikor is elindulhat a használatbavételi eljárás, jövő tavasszal pedig akár meg is nyithat a piactér.

A tájékoztató után Géczi Arnold körbevezette a meghívott vendégeket és a sajtó munkatársait a helyszínen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!