Esztergomban és térségünkben többfelé fellobban ma az Összetartozás tüze

Június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás Napján, a Kárpát-medence számos településén, így a térségünkben is meggyújtják az Összetartozás tüzét. Összeszedtük azokat a helyszíneket, ahol biztosan fellobban a láng.

Két évvel ezelőtt a századik évfordulóra hirdette meg a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma és tagszervezetei, vagyis a világban működő magyar cserkészszövetségek az Összetartozásunk Tüze programot, melyhez akkor 73 ország 2551 településéről csatlakoztak és összesen 6137 tüzet gyújtottak önkormányzatok, intézmények, civil szervezetek, magánszemélyek. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez volt a legnagyobb szabású trianoni megemlékezés.

Tavaly is hasonlóan sikeres volt a kezdeményezés, így 2022. június 4-én, budapesti idő szerint 20:22-kor gyulladnak meg az Összetartozásunk Tüzei. A szervezők az Ukrajnában dúló háború miatt úgy döntöttek, hogy ezúttal ne csak az összetartozást, hanem a békét is jelképezzék a lángok, amely mellett imádkozhatunk a háború leállításáért.

Kárpát-medencében, Horvátországban, Ausztriában és Németországban is gyújtanak tüzet (Forrás: gyujtsukmeg.ma)

A gyujtsukmeg.ma oldalon egy térképen is nyomon követhetjük a regisztrált helyszíneket. Pilisszentléleken a pálos kolostor romjainál például a 914.sz “ENDRE” Cserkészcsapat, a belvárosban a Mezeiné Tomorszky Mária jóvoltából a Laskai Osvát Antikváriumnál, a Nyáras-szigeten a 14.sz Holló Cserkészcsapat, a Kenderesi úton pedig egy ismeretlen magánszemély felel majd a tűzért.

De fellobban a láng a kóspallagi elágazásnál, illetve térségünkben Bajnán, Nagysápon, Szomoron, Táton és Verőcén is.

(Forrás: gyujtsukmeg.ma)

(Kép: Pixabay)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!