Erős Gábor: a múltját ápoló nemzetnek jelene és biztos jövője is van egyben

„Esztergom ugyan nem mértani középpontja a Kárpát-medencének és a Trianon előtti Magyarországnak, de az emberi szívhez hasonlóan az egyik és talán legfontosabb nemzetéltető szerve” – jelentette ki Erős Gábor június 4-én, szombaton a nemzeti összetartozás napi megemlékezésen, a Prímás-szigeten lévő emlékoszlopnál.

Az eseményen Pálmai József nyugalmazott pedagógus a Fidesz, a KDNP és a Fidelitas esztergomi szervezetei, az Ezredév Polgári Társulás, az Esztergomi Polgári Körök, A Limes Anavum Regionális Honismereti Társulás és a Szövetség MKP párkányi platformja nevében köszöntötte a jelenlévőket.

Fehér László tárogatóművész vezetésével az emlékezők elénekelték a Himnuszt, majd elsőként Hernádi Ádám mondott beszédet. A polgármester hangsúlyozta: nincs még egy olyan nemzet Európában, aki úgy és olyan mértékben szenvedett volna el igazságtalanságot, és veszteséget mások döntésétől, mint a magyar.

Véleménye szerint a trianoni nehéz éveket, évtizedeket követően megtaláltuk az igazodási pontot a gyökereinkben, és képesek voltunk felül emelkedni a határokon. Felismertük, hogy a nemzet nélkül nincs haza, a külhoni magyarság nélkül nincs nemzet.

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője kijelentette: mindig is és mindenütt nehéz szívvel emlékezünk ezen a napon, különösen igaz ez itt Esztergomban, mely minden porcikájában magában hordozza a Trianon előtti és azt követő Magyarország minden örömét és keservét.

A politikus rámutatott: egy nemzet sokkal több annál, amit ma államnak, országnak nevezünk. Messze túlmutat a határokon, egy nemzetnek ugyanis nyelve, kultúrája, szellemi gyökerei és múltja van. A mindezt elfogadó, és híven ápoló nemzetnek pedig jelene, és biztos jövője is van egyben.

Végezetül arról beszélt, hogy Magyarország Kormánya, közösségünk mindig feltétel nélkül kiállt a határon túli magyar honfitársaként, ez az egyik alappillére annak a politikának, amit a polgári oldal immár 12 éve képvisel egyhuzamban. Hozzátette: Nehéz, embert próbáló időszak előtt állunk ismét, de abban biztosan lehetünk, hogy ezen az állásponton nem akarnak és nem is fognak változtatni.

A beszédek után következett a koszorúzás. Elsőként Erős Gábor, majd Hernádi Ádám, illetve Steindl Balázs alpolgármester, végül Zoltai Dániel a megyei önkormányzat nevében koszorúzott. A virágok, mécsesek és a nemzeti színű szalagok elhelyezése után a jelenlévők elénekelték a Szózatot, a Székely himnuszt és a Régi Erdélyi Himnuszt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!