Megemlékeztek Sárisápon a zungói tragédia áldozatairól

1953. június 17-én, hatvankilenc évvel ezelőtt második világháborús akna robbant fel Sárisápon, a patak medrében. A Zungói tragédia során kilencen vesztették életüket, az áldozatokról idén is megemlékeztek a településen.

Az önkormányzat közösségi oldalán azt írja: sok-sok évvel ezelőtt mindennapos volt, hogy a helyiek a nyári melegben lejártak fürödni a patakhoz. Akkoriban természetesnek számított, hogy a gyermekek és a felnőttek az akkor még felduzzasztott patakmederben, a Zungónál megmártóztak, emellett beszélgettek és állatokat is itattak.

„Része volt a falu mindennapi életének. Tragédia árnyékolja be a régi, szép emlékeket. Hatvankilenc esztendővel ezelőtt, 1953. június 17-én tízen vesztették itt életüket” – idézi fel az önkormányzat.

Azon a napon igen meleg volt, a gyermekeket csábította a patak hideg vize. A visszaemlékezés szerint Gurin Karcsika is leszaladt megmártózni, de a mély víz magával ragadta és a gyermek elmerült.

„A szomorú hír hallatára a falu apraja-nagyja a patakhoz sietett segíteni a fiú keresésében.

Röviddel ezután robbanás zaja hallatszott a Zungó felől. Második világháborús akna robbant a patak medrében” – írják.

Gere Tibike, Jurásek Ilona, Jámbor Ferike, Haracska Janika, Tihamér Ferike, Magyarfalvi Ilonka, Viszkok Kati, Gurin Imréné (Örzsik Katalin) és Papp Jánosné (Feigl Anna) életet vesztette a robbanásban, rajtuk kívül sokan megsebesültek a szétszóródó aknaszilánkok miatt.

„Haláluk örök sebet hagyott a falu életében, családjaik történetében. Rájuk emlékeztünk a híd lábánál” – számoltak be a megemlékezésről.

(Forrás és kép: Sárisáp Község Önkormányzata Facebook oldal)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!