Alacsony a vízszint, nem érinti a visegrádi körjárat a dömösi és zebegényi kikötőket

A Duna alacsony vízállása miatt mostantól nem érintik a visegrádi körjárat hajói a dömösi, illetve a zebegényi kikötőket – közölte a minap közösségi oldalán a MAHART Passnave Kft. A járművek csak akkor fognak kikötni, ha valamelyest emelkedni fog a folyó vízszintje.

Előbb a dömösi hajóállomás Facebook oldalán, majd a MAHART Passnave Kft. oldalán is megjelent az a sokakat elszomorító hír, hogy átmenetileg két kikötővel kevesebb helyszínen köt ki a dunakanyari hajójárat. Aki utazni szeretne, az számítson arra, hogy a jobb parton Dömös helyett legközelebb Visegrádon tud fedélzetre szállni, míg a bal parton Zebegény helyett más helyszínt kell választani.

A csapadékszegény, aszályos időjárást térségünk legnagyobb vízfolyása is megérzi: az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) adatai szerint amíg egy héttel ezelőtt 125 centiméteren állt a Duna Esztergomnál, addigra mára 39 centiméterre apadt a vízszint. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy teljesen kiszárad a folyó, ugyanis a 0 pontot egykor az 1834. évi kisvízszint magasságához adták meg.

Az előző években is volt rá példa, hogy a vízállás rekordot döntött, Esztergomnál -21 centiméter volt az eddigi negatív rekord.

(Forrás: Mahart Passnave Kft./OVF)

(Borítókép: Rétvári Bence közösségi oldala)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!