Lakosok és tűzoltók fogtak össze, közösen fékezték meg a tüzet Csolnok és Sárisáp között

Július 23-án, szombaton példás összefogással, számtalan lakos, polgárőr és tűzoltó összefogásával sikerült megfékezni azt a nagy kiterjedésű tüzet, mely Sárisáp és Csolnok XII-es akna között lakóházakat és napelemparkot is veszélyeztetett.

Nagyjából 15 óra körül Esztergom-Kertvárosban figyeltünk fel arra, hogy sűrű füst száll fel Csolnok irányából. A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság később közölte, hogy több helyen is égett az aljnövényzet a sárisápi Dózsa György utcában, és a környező domboldalon.

Mint később megtudtuk, a tűz Csolnok irányába is erőteljesen továbbterjedt, köszönhetően annak, hogy az aljnövényzet kifejezetten száraz volt, illetve hogy gyenge légmozgás volt akkor. Helyszínre vonultak a bajnai, a nyergesújfalui, az esztergomi, sőt még a tatabányai hivatásos tűzoltók, továbbá a sárisápi és a tokodi önkéntes lánglovagok is nagy erőkkel vonultak helyszínre.

Úgy tudjuk, hogy Csolnok XII-es aknánál nagy erőfeszítések árán védték az ingatlanokat a egységek és a helyiek, akik kannákban hordták a vizet és öntötték rá a lángokra, valamint szerszámokkal próbálták elejét venni annak, hogy az izzó parázs újra lángra lobbantsa az aljnövényzetet.

A katasztrófavédelem háromnegyed ötkor azt írta, hogy addig 8-10 hektárnyi terület égett le, de ez a szám vélhetően magasabb lett. Természetesen a Csolnoki Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjainak is jár a dicséret, akik szintén a XII-es aknán élők segítségére siettek.

„Önkénteseink hat fővel vonultak ki XII-es aknára, ahol már a lakóházakat is veszélyeztette a tűz. A hivatásos tűzoltók mellett a Tokodi és Sárisápi önkéntesekkel együtt, valamint a helyi lakossággal sikeresen megfékeztük a tüzet, mely egészen a sárisápi focipályáig elért. Köszönjük mindenki közreműködését!”

(Forrás és kép: komarom.katasztrofavedelem.hu/Csolnoki Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!