Konganak az üres gázpalackok a csereállomásokon

Egyre kevesebb helyen juthatunk hozzá megtöltött gázpalackokhoz és van olyan csereállomás is, ahol már a válság miatt piacra dobott 10,9 kilogrammos kiszerelésű változatból is csak féltucatnyi kapható. Mindemellett a gázfutár vállalkozások is szinte alig jutnak utánpótláshoz.

Már áprilisban hiány alakult ki a „klasszikus” propán-bután gázpalackok piacán, ugyanis a hatósági ár miatt az említett termék iránt jelentősen nőtt a kereslet. Alapesetben 5175 forintért vásárolhatnánk belőle – van, ahol automatából 5216 forintért vehetjük meg – már ha valahol még hozzá lehet jutni ehhez a változathoz.

– A lakótelepen, ahol élünk, nincs bevezetve a gáz a lakásokba, így mi is kénytelenek vagyunk palackot venni, ha főzni, vagy sütni szeretnénk. Többször próbálkoztunk, mire sikerült találni egyet a cseretelepeken. Próbáljuk kisebb lánggal, takarékon működtetni a tűzhelyet, hogy tovább kitartson a palack, hátha így is spórolhatunk, ugyanis az újfajta, 10,9 kilogrammos változat nálunk 7790 forintba kerül. Hiába a 2000-2500 forintos árkülönbség, a jelenlegi válsághelyzetben sokat jelent ez is – mondta lapunknak egy esztergomi hölgy.

A megnövekedett igények miatt a MOL például augusztustól már csak a kisebb, 10,9 kilogrammos kiszerelést forgalmazza. Több hírportál is megírta, hogy a vállalat a partnereinek kiküldött levélben azzal indokolta a döntését, hogy az elmúlt hónapokban felborult az egyensúly a PB gázpalackok piacán. Az ellátás biztosítása és a problémák megelőzése érdekében pedig bevezették az említett változatot.

Helyszíni szemlénk alkalmával tapasztaltuk, hogy a 11,5 kilogrammos palackok üresen várakoznak arra, hogy megtöltött példányokra cseréljék őket. A MOL benzinkutakon a rácsos tárolókban a 10,9 kilogrammos fajta is fogytán van: az egyik esztergomi helyszínen a napokban mintegy ötven darab üres palackra mintegy öt darab töltött jutott.

Nemcsak a magánemberek, de a vállalkozások is megsínylik ezt az időszakot, a palackhiány miatt akár több száz család megélhetése is veszélybe kerülhetett. Egy környékbeli gázfutár vállalattól megtudtuk, hogy már ők is alig kapnak a beszállítójuktól terméket, nem tudják kielégíteni a megnövekedett igényeket. Továbbá azt is tapasztalják, hogy nemcsak a MOL, hanem más gyártó esetében is szinte lehetetlen hozzájutni a hatósági áras palackhoz és már mindenki örül, ha kiszereléstől függetlenül kap egyáltalán valamit.

Habár a 11,5 kilogrammos után már a drágább 10,9 kilogrammos változatot is egyre nehezebb beszerezni, azért az egyes kutakon más alternatívákkal is találkozhatunk. Az egyik esztergomi csereállomáson a 7,5 kilogrammos propán palack 6590 forintba kerül, kisebb tömege és kezelhetősége miatt bizonyos esetekben ez is jó szolgálatot tehet, de felhasználhatósága korlátozott. Ahol nagy a fogyasztás, ott pedig a 23 kilogrammos típus lehet a nyerő, igaz, ennek az ára akár 15-16 ezer forint is lehet és méreteiből adódóan a tárolása sem mindig egyszerű. Mindemellett találkoztunk 5,5 kilogrammos kiszerelésű grill gázpalackkal is, mely a nevéhez híven nem a megszokott háztartási fogyasztásra, hanem kerti használatra alkalmas.

(Kép: Jófogás)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!