Átadták Dorogon a felújított F-típusú vágathajtó gépet

November 12-én, szombaton átadták a felújított dorogi F-típusú vágathatójtógépet a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum bejárata előtti területen. A világszabadalom a mai napig számos országban teljesít szolgálatot – írja a dorog.hu.

Az Altsteiner Blaskapelle zenekar köszöntő muzsikáját követően Szenkovics Edina, a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum szakmai vezetője elmondta, hogy a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány és a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület természetjáró szakosztályának támogatása tette lehetővé, hogy az F-típusú vágathajtógép megújuljon.

Glevitzky István, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány elnöke elmondta, hogy az F-típusú vágathajtógépekre 1949-ben dorogi feltalálók: dr. Ajtay Zoltán, Szilárd József és Koszorús István tettek találmányi bejelentést. Az első kísérletek a Dorogi Szénbányák Tokod-Altárói bányaüzemében kezdődtek az F-1 típusú kézi réselő szerszámmal. A Reimann előtt látható gép 1984-ben még “dolgozott” Lencsehegyen.

Dorogon a bányászat 222 éves múltra tekint vissza (1781-2003). Számtalan műszaki-technológiai újítás született a térségben, többek között olyan területeken, mint a vízvédelem és a fejtéstechnológia, de a vágathajtás és a homokkitermelés gépesítése is Dorogon fejlődött. 2016-ban a Dorogon található F-típusú vágathajtógép bekerült a Megyei Értéktárba.

(Forrás: dorog.hu)

(Kép: beküldött fotó)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!